Dan državnosti: Vučić odlikovao 22 osobe iz Srbije i inostranstva

Ranka Čičak


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom Dana državnosti ove godine odlikovao je 22 osobe, institucije, udruženja kao i tri strana državljanina.

 


Ordenom su odlikovani: Univerzitet u Beogradu – Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena, Narodno pozorište u Beogradu – Sretenjski orden prvog stepena, Centar za porodični smeštaj i usvojenje “Miloševac” – Sretenjski orden prvog stepena, Ansambl narodnih igara i pesama Srbije “Kolo” – Orden Karađorđeve zvezde drugog stepena.

Ordenja su uručena i Muzeju Vojvodine u Novom Sadu – Sretenjski orden drugog stepena, Geološkom zavodu Srbije – Sretenjski orden drugog stepena, Savezu udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata Srbije (1941–1945. i 1999) – Sretenjski orden trećeg stepena, Savezu inženjera i tehničara Srbije – Sretenjski orden trećeg stepena, Milanu Stevoviću – Orden zasluga za odbranu i bezbednost trećeg stepena…
Zlatnom medaljom za hrabrost posthumno je odlikovan Milan S. Vujović.


Zlatnim medaljama za zasluge odlikovani su prof. dr Dejan Ilić, Katarina Dešić, akademik Svetomir Arsić Basara, prof. dr Miodrag Živković, Rada Đuričin, Marko Nikolić i posthumno Milivoje Mića Marković i Predrag Cune Gojković.

Srebrna medalja za zasluge odlikovanje je koje su dobili Jan Bacur, Miomir Filipović Fića i Predrag Bajo Luković.

Takođe, odlikovani su i Gabrijela Šubert – Ordenom srpske zastave trećeg stepena, kao i Horhe Kačinero i Šel Magnuson – zlatnim medaljama za zasluge, a koji zbog obaveza nisu prisustvovali uručenju odlikovanja.

Predsednik Vučić je poručio da Srbija danas, slaveći njih, proslavlja sebe i svoju budućnost.

“Zahvaljujem u ime Srbije i građana laureatima, koji daju primer da su vredno, posvećeno, marljivo radeći najviše uradili za otadžbinu”, rekao je Vučić.
Centralna manifestacija povodom Dana državnosti biće održana sutra, na Sretenje, u Orašcu. Povodom državnog praznika predsednik će u Beogradu, najboljim đacima i studentima uručiti stipendije.

Potsetimo da se Sretenje se kao državni praznik obeležava u znak sećanja na 15. februar 1804. kada je u Orašcu podignut prvi srpski ustanak kao i na dan kada je 1835. usvojen Ustav Kneževine Srbije – Sretenjski ustav.♦