Sebastian Kurc: Austrija je priznala Kosovo i svoj stav neće menjatiAustrijski kancelar Sebastian Kurc izjavio je da je Austrija priznala Kosovo i da taj stav neće menjati.

Kancelar je ovo rekao na konferenciji za medije povodom bure koja se digla posle izjave vicekancelara Hajnca Kristijana Štrahea (Hainz-Christian Strache) da je Kosovo deo Srbije. Kurc je potsetio da je Austrija prijatelj i da podržava zapadni Balkan i da se trudi da da doprinos normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Na pitanje je li Štraheovo opredjeljenje da podrži jednu stranu oslabilo posredničku poziciju Austrije, umesto Kancelara , odgovorio je Štrahe koji je negirao tu tvrdnju, prenose austrijski mediji.

On je naglasio da ima razumevanje za obe strane, ali je istovremeno konstatirao da se, kada govori o realnom stanju, uvek suočava sa optužbama da je jednostran.

– Srpsko viđenje je drugačije od viđenja Kosova. Također i pet država EU nije priznalo Kosovo – rekao je Štrahe i dodao da problem, nažalost, nije održivo rešen.

Kurc je ocenio da ne vidi da je Štraheova izjava nanela bilo kakvu štetu, i istaknuo da ima odlične kontakte, kako sa Srbijom tako i s Kosovom.

Cilj austrijskog predsedavanja EU, u drugoj polovini ove godine, bit će da se na najbolji mogući način podrže države zapadnog Balkana na putu u Uniju.

– Austrija je pre dugo vremena priznala Kosovo i taj stav se i u budućnosti neće mijenjati – zaključio je Kurc.(Agencije)♦