“Gazeta express”: Tači, Rama i Ahmeti o podeli Kosova!


Nakon predloga Austrije da sever Kosova dobije autonomiju, analitičar (poslanik iz redova DSK) Berat Buzala tvrdi da su Hašim Tači, Edi Rama i Ali Ahmeti, razgovarali o podeli Kosova.

Buzala je na svom profilu na Fejsbuku napisao da između tri lidera postoji “sporazum koji će promeniti granice Kosova”. Buzala tvrdi da su predsednik Kosova Tači, albanski premijer Rama i lider albanske partije DUI u Makedoniji Ahmeti, o podeli Kosova razgovarali u Tirani. “Takav scenario, međutim, neće promeniti granice drugih država, već samo granica Kosova”, naveo je Buzala. Inače, prema pisanju lista “Gazete express”, u priču o podeli Kosova je navodno uključena i Grčka, odnosno podržava je šef grčke diplomatije Nikos Kocijas. List piše još i da je Tači Briselu prisustvovao skupu posvećenom podeli Kosova.
“Niko u kosovskom predsedništvu nije govorio o tome gde je danas Hašim Taçi. Samo su potvrdili da će sutra biti na Kosovu, gde će sastati sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom”, navodi ovaj medij.
“Gazeta express” piše i da je premijer Ramuš Haradinaj protiv ideje o podjeli Kosova. Savetnik premijera Avni Arifi rekao je da šef vlade nikada nije bio deo takvih razgovora.
“Neistinito je, zlonamerno i suludo razmišljati o učešću Haradinaja u takvim razgovorima”, rekao je Arifi, a prenela “Koha ditore”. Taj list, međutim, dodaje da je ideja koju su posle rata na Kosovu proklamovali visoki srpski zvaničnici ponovo aktuelizovana i u diskursima evropskih političara.(Agencije)♦