Recepti: Krofne

 

Potrebno:

– 1 kg glatkog brašna
– 2 cela jaja i 2 žumanjka
– 1/2 šoljice šećera
– 1 čajna kašika soli (puna do rubova)
– 2 vanilin šećera
– ½ vrećice praška za pecivo
– malo ribane korice limuna
– 1 dcl ulja
– 5 dcl mleka
– 1 kocka svežeg kvasca

Priprema:

1. U posudi zagrejte 1 dcl mleka (ne sme da bude prevruće) dodajte 1 čajnu kašiku šećera i 1 čajnu kašiku brašna, promešajte i dodajte sveži kvasac. Ostavite da se sve diže.
2. Jaja tucite sa šećerom i malom kašikom soli dok ne dobijete penastu smesu, zatim je dodajte u toplo brašno pomešano s praškom za pecivo. Dodajte toplo ulje, izmešajte i dodajte kvasac i nakraju toplo mleko (preostala 4 dcl-a koja su vam ostala nakon oduzetog 1 dcl-a za smesu kvasca).
3. Dobivenu smesu ostavite na toplom dok se ne udvostruči, zatim je prebacite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte na debljinu 1 cm. Okruglim kalupom izrezujte oblike i kada ste iskoristili celu smesu, ostavite da se dobiveni oblici narasnu. Zatim ih okrenite na drugu stranu da se i ona diže.
4. Lonac napunite uljem i zagrejte (ulje treba da bude vrelo, nikako pregrejano na to će vas upozoriti stvaranje mehurića). Krofne sada stavljajte u zagrejano ulje i pazite da je prva strana koja se podizala okrenuta prema gore. Smanjite vatru i poklopite. Nakon 20-ak sekundi uklonite poklopac i okrenite krofnu na drugu stranu da se prži, ali bez pokrivanja poklopcem (na ovaj načina po sredini krofne nastaje bela crta baš kao štoje originalni izgleda).
5. Špricaljku za kreme napunite pekmezom i punite krofne nakon što ste ih složili na papirnate kuhinjske ubruse.
Savjet:
1. Pola vrećice praška za pecivo je važno dodati, jer ono će sprečiti nastajanje rupica u krofnama.
2. Prilikom stavljanja krofni na prženje pazite da ne preterate s količinom komada zbog čega će temperatura ulja pasti, a krofne se neće ispeći i upiti će više masnoće.
3. Kako bi vam krofne uspele važno je da su svi sastojci topli, tako brašno pre nego ga umesite zagrijte u rerni oko 3 minute na temperaturi od 20 °C.♦

DANAS

Double Column Posts Subtitle

POSLE PROVEDENE NOĆI U SKUPŠTINI: Maja ponižava opoziciju

Ranka Čičak Opozicioni poslanici su noćas u Skupštini održali sedam konferencija za novinare. Na jutrošnjoj su se zahvalili svima koji su ih pratili. Zadovoljni su, jer misle da su krenuli...

AMBASADOR SAD FILIP KOSNET: Vojska „pozitivan korak za Kosovo“

  Novi američki ambasador u Prištini Filip Kosnet izjavio je juče da je „evolucija“ Kosovskih snaga bezbednosti (KBS) u vojsku „pozitivan korak za Kosovo“ i dodao da je „više nego...

SKUPŠTINA SRBIJE: Opozicja potrošila vreme – ostali samo poslanici pozicije!

Ranka Čičak Danas u Skupštini Srbije nije bilo gužve, jer je opozicja potrošila svoje vreme pa su se za reč javljali samo poslanici pozicije. Zato je odmah u oči pala...

BEOGRAD: Ministarski sastanak o ekologiji

  Ranka Čičak U svetu se Balkan opisuje kao kraj sa najčišćom prirodom. Ipak u statistikama gradovi na zapadnom Balkanu imaju najzagađeniji vazduh. Zagarđene su i vode, a plastične kese...

TURIZAM

Single Column Posts Subtitle

ITALIJA: Turistička ponuda Srbije na Sajmu TTG Rimini

Turistička organizacija Srbije (TOS), u okviru promocije turizma Srbije na inostranim tržištima, predstavlja turističku ponudu na Sajmu turizma u Italiji,...

Letovanje u organizaciji Srvenog krsta Srbije: U Baošićima ove godie odmor za 1.679 dece

  U dečjem odmaralištu „Krista Đorđević“ u Baošićima kod Herceg Novog i ove godine boraviće 1.679 dece. Tamo će ovih...

IDUĆE NEDELJE “VRŠAČKI VENAC”

  Od 09 do 12 jula održaće se Međunarodni festival „Vršački Grad Festival koji je osnovan 1993. godine, postao je...

TURIZAM/ Gastronomska Srbija na Savskoj promenadi!

R.Č. Na Savskoj promenadi, između starog Savskog mosta i Beograda na vodi 23. i 24. juna od 16 čadova do...

KAMATICA/Koliko skuplje plaćamo aranžmane zbog kursnih razlika?

  Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, turističke agencije i Narodna banka Srbije – u ovom trouglu vrti se pitanje da...