Ivica Dačić zadovoljan rezultatima postignutim u spoljnoj politici 2017

Ivica Dačić zadovoljan rezultatima postignutim u spoljnoj politici 2017

12/01/2018 Off By

 

Ranka Čičak


Ministar spoljunih poslova Srbije Ivica Dačić na novogodišnjem prijemu u Ministarstvu spoljnih poslova za diplomate i urednike medija naveo i da je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker izdvojio Srbiju i Crnu Goru kao lidere evropskih integracija, te da će raditi na strategiji za njihovo uspešno pristupanje do 2025. godine.


Izjavio je da je mudrom i uravnoteženom politikom Srbija promovisala nacionalne interese, pre svega, zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta, nastavila sa aktivnostima na realizaciji ključnog spoljnopolitičkog prioriteta, a to je puna integracija u EU, kao i da očekuje otvaranje novih poglavlja u pregovorima.


Ministar je još rekao istakao da je zadovoljan rezultatima koji su postignuti u spoljnoj politici tokom 2017. i izrazio nadu da će tokom bugarskog predsedavanjem EU broj otvorenih poglavlja biti znatno veći, te da će se na taj način odati priznanje Srbiji i valorizovati napredak koji čini na evropskom putu.
“Ovo je svakako uspeh, međutim broj otvorenih poglavlja bi trebalo više da odgovara našim naporima i rezultatima koje smo postigli u pregovaračkom procesu. Nadam se da će tokom bugarskog predsedavanja broj otvorenih poglavlja biti znatno veći”, rekao je Dačić.



Šef diplomatije je istakao da je mudrom i uravnoteženom politikom Srbija promovisala nacionalne interese, pre svega, zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta i nastavila sa aktivnostima na realizaciji ključnog spoljnopolitičkog prioriteta, a to je puna integracija u EU.

Istakao je i da je Beograd u potpunosti posvećen i dijalogu sa Prištinom pod okriljem EU i dodao da očekuje da i Priština poštuje i ispunjavanja preuzete obaveze.

“Nastavljeni su napori da se svim raspoloživim diplomatiskim sredstvima zaštiti naš teritorijalni integritet i suverenitet, kao i da se sujete pokušaji ostvarivanja članstva Prištine u različitim međunarodnim organizacijama”, naveo je Dačić.(FotoBERB)♦