Grčka: Crkva protiv imena Makedonije

 

Stalni Sveti Arhijerejski sinod Grčke pravoslavne crkve je danas, u pismu premijeru Aleksisu Ciprasu, izrazio “zabrinutost povodom zbivanja u vezi s nazivom Makedonije”, prenose grčki mediji.

 

“Mi smo nepopustljivi u vezi s rečju ‘Makedonija”, piše u saopštenju upravnog tela te uticajne crkve koja je deo državne vlasti jer, po Ustavu, grčka država nije sekularna.

“To pitanje (makedonsko) nas se tiče i pratimo ga sa uznemirenošću i potresenošću, jer ono nije samo nacionalno i političko, već je i crkveno”, rekao je poglavar Grčke pravoslavne crkve, arhiepiskop Jeronimos Drugi o sporu Atine i Skoplja o pravu severnog suseda na upotrebu naziva “Makedonija” .

“Kao hrišćani i kao Grci, čvrsto stojimo iza onoga što smo odlučili”, dodao je mitropolit Kukuša Emanuil, posle današnjeg zasedanja Svetog Arhijerejskog sinoda, i ponovio da Crkva negira pravo severnog suseda da se naziva “Makedonija”.

Na pitanje konzervativnog atinskog dnevnika “Katimerini” o reagovanjima na razmatranje rešavanja spora oko naziva između Atine i Skoplja što dve strane najavljuju za ovu godinu, Emanuil je rekao: “Crkva se upravlja ljubavlju. Ne mitinzima, niti ratovima”.

On je time, po tumačenju tog lista, u ime Svetog Arhijerejskog sinoda osudio najave demonstracija protiv rešavanja spora sa severnim susedom Grčke tako da Makedonija promeni naziv u “Nova Makedonija” što je nagovešteno ove nedelje.

Masovni mitinzi uz dirigovanje političkih stranaka i Crkve, čak i sa više od 100.000 učesnika u gradovima Grčke, a u Atini i sa milion, obeležili su izbijanje tog neobičnog spora među susedima pre skoro tri decenije, 1991. kada je Makedonija proglasila nezavisnost od Jugoslavije.

Rukovodstvo Grčke pravoslavne crkve je još tada izjavilo što i danas ponavlja, da Makedonija “uzurpira i pretenduje na ono što joj ne pripada, a to je grčki naziv Makedonije, i na taj način narušava grčko dostojanstvo i istorijsku realnost”.

U saopštenju Sveti Arhijerejski sinod je ukazao da je “Crkva rečju, delom i krvlju sveštenstva i naroda od davnina mučenički doprinosila grčkosti Makedonije”.(Agencije)

DANAS

Double Column Posts Subtitle

SNS: Obradovićeva osudila verbalno nasilje nad Dijanu Hasalović

Ranka Čičak Marija Obradović potpredsednica Glavnog odbora SNS zabrinuta je zbog eskalacije nasilja u naše društvu. Danas je na konferenciji za medije pozvala sve žene iz opozicije koje se bave...

Aleksandar Vučić objavio: SNS ubedljivi pobednik na lokalnim izborima

  Ranka Čičak Aleksandar Vučić se večeras na konferenciji za medije u sedištu SNS, pohvalio da su u Kuli osvojili 59,6 odsto glasova, Doljevcu 83,4 odsto, Kladovu 59 odsto i...

U čast Vojske: Oskrnavljeno groblje u Lipljanu

  Srpski stanovnici Lipljana jutros su na pravoslavnom groblju u ovom gradu zatekli porušene i oskrnavljene spomenike.   Na nekim spomenicima porušene su nadgrobne ploče. Kosovska policija izašla je na...

Beograd: Danas protest pod parolom “Hajde da se prebrojimo”

  Protest protiv nasilja, koji je počeo kao odgovor na napad na Borka Stefanovića u Kruševcu, bi će održan večeras u 18 sati na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu....

TURIZAM

Single Column Posts Subtitle

Dodeljene nagrade Turistički cvet

Ranka Čičak Turizam Srbije danas je vodeća privredna grana. Približava joj se samo građevinarstvo. Ove godine postilo nas je skoro...

ITALIJA: Turistička ponuda Srbije na Sajmu TTG Rimini

Turistička organizacija Srbije (TOS), u okviru promocije turizma Srbije na inostranim tržištima, predstavlja turističku ponudu na Sajmu turizma u Italiji,...

Letovanje u organizaciji Srvenog krsta Srbije: U Baošićima ove godie odmor za 1.679 dece

  U dečjem odmaralištu „Krista Đorđević“ u Baošićima kod Herceg Novog i ove godine boraviće 1.679 dece. Tamo će ovih...

IDUĆE NEDELJE “VRŠAČKI VENAC”

  Od 09 do 12 jula održaće se Međunarodni festival „Vršački Grad Festival koji je osnovan 1993. godine, postao je...

TURIZAM/ Gastronomska Srbija na Savskoj promenadi!

R.Č. Na Savskoj promenadi, između starog Savskog mosta i Beograda na vodi 23. i 24. juna od 16 čadova do...