Vučić i Brnabićeva obišli Narodni muzej: vrata se otvaraju na Vidovdan

Vučić i Brnabićeva obišli Narodni muzej: vrata se otvaraju na Vidovdan

06/01/2018 Off By

Ranka Čičak


Predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Vlade Srbije posetili su zgradu Narodnog muzeja u Beogradu. Vučić je bio zadovoljan. Uveren je da će Narodni muzej otvoriti svoja vrata na Vidovdan i da će građani, ali i turisti iz celog sveta moći da vide “bogatu kulturnu ponudu ove ustanove srpske kulture i duhovnosti”.

Potsetio je novinare da Muzej od 2003. nema stalne postavke: “Veoma sam zadovoljan što smo suštinski počeli obnovu 2014. Obnova će biti završena, uveravaju radnici i izvođači do 31. marta. Imaćete vremena da vidite kako se priprema postavka i verujem da na Vidovdan možemo da otvorimo vrata ovog Muzeja, koji je uz Narodno pozorište sasvim sigurno najznačajnija srpska kulturna ustanovu”.



Raspoloženi Predsednik, a činise i Premijerka potsetili su nas da je Beograd prepun turista: “Imali ste priliku da čujete na ulicama turski, kineski, engleski, više nego srpski baš ovde na Trgu Republike ili Knez Mihailovoj. Kulturni turizam je nešto što privlači najveći broj turista. To će značiti više novca, radnih mesta, veći interes, kada završimo Muzej”.
I najavio, uz vidno klimanje glavom gradskog menadžera Gorana Vesića da će posle Narodnog muzeja na red za uređenje dolazi Muzej grada. Na njegovo uređenje Grad i Država uložiti – 20 miliona evra.

“To je nešto što ostaje za budućnost našoj deci i doneće pomake u kulturnoj ponudi Srbije i Beograda. U Narodnom muzeju imamo više od 3.000 slika i 900 skulptura. Verujem da će to biti divno mesto za građane i da ćemo moći da se pohvalimo nečim što smo nerazumno uspeli da izgubimo pre 15 godina”, naglasio je on.

Pre njega je govorila Ana Brnabić. Oštro. Rekla da je obnova Narodnog muzeja jedan je od najznačajnijih projekata za građane i budućnost Srbije, a njegovim otvaranjem u junu šalje se signal da je kultura važna, da ćemo u nju više ulagati, jer je to najzdraviji osnov za dugoročni razvoj Srbije.
“Ove 2018. je 15 godina kako je zatvoren, to je svojevrstan kulturni genocid koji smo nametnuli sami sebi i važno je da, nakon Muzeja savremene umetnosti prošle godine, ove završimo i otvorimo Narodni muzej”, poručila je Brnabićeva.

-Time se, podvukla je, daje signal da je kultura važna, da ćemo u nju više ulagati i više se time baviti, jer je to zdraviji osnov za dugoročni razvoj Srbije.

-To je, kaže predsednica vlade i signal da vlada završava projekte, što je, istakla je, važno i „za našu psihu”.

-Kod nas je toliko dugo bilo važno dobiti pare i započeti projekte, a onda stavite taj projekat ad akta i nismo ih završavali. Prethodna vlada, vođena Aleksandrom Vučićem, i ova vlada, završava projekte – bilo da je to najmanja škola u najmanjem selu u Srbiji ili Muzej savremene umetnosti ili Narodni muzej. Završavamo projekte”, podvukla je Brnabić.

Tu je bio i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević. Ali on je ćutao. A mogao je da kaže nešto o tome zašto su se radovi odužili iako je njeov prethodnik ministar Ivan Tasovac postavio sat ispred Muzeja koji je brojao i minute do završetka radova.
Direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković bila je srećna što Vlada nije zaboravila Muzej i što sada tu obećavaju da će ubrzo proraditi. Nije zaboravila da kaže da joj je izuzetna čast što tu instituciju danas obilaze predsednik Srbije, premijerka i ministar kulture, navodeći da to vidi kao izuzetno dobar znak, iako, nije rekla ali je, predpostavljam, pomislila, “i do sada je bilo takvih znakova”.

Zatim su se predali novinarima. Vučić je saopštio ono što je već sinoć saopštio da je koncesiju na 25 godina za Aerodrom “Nikola Tesla” dobila francuska firma “Vinci”Airport” koje jedna od najvećih u svetu.
Rekao je da je koncesionim ugovorom predviđeno je da vlada prihoduje 501 milion evra, od čega 417 miliona evra će ići kao prihod budžeta, dok će malim akcionarima pripasti 84 miliona evra.
Francuzi su ga uverili da neće biti otpuštanja zaposlenih na aerodromu, a u naredne tri godine neće biti i povećanja aerodromske takse. Napomenuo je i da su planovi koncesionara da beogradski aerodrom do 2024. godine ima 7,9 miliona putnika, a 2030. godine oko 10 miliona putnika.
– Koncesija je važna vest i za naše regionalne aerodrome, u Nišu, Kraljevu, možda i Ponikve, jer ćemo moći da uh razvijamo, rekao je Predsednik.
A ova cena ne bi bila postignta da Srbija nije napravila Er Srbiju.
Doobjasnio je da Srbija nema nikakve finansijske obaveze prema koncesionaru a otkrio je da Srbija ne spada više u visokozaduženje zemlje jer joj javni dug iznosi 57 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).
Radoznale novinare zanimalo je da li će biti vanrednih parlamentarnih izbora: “Neće biti vanrednih parlamentarnih izbora iako o njima govori, priželjkuje ih i traži opozicija, izjavio je.

Urednica Jedinstva Rada Komazec pitala je nešto o Kosovu, ali nije dobila odovor.
Hvalio je gradsku upravu, gradonačelnikovo poštenje. Visoke ocene na njegovoj i diplomi Siniše Malog. Žurio je jer u centrali SNS na Novom Beoradu već je stiao Badnjak, a on nije stigao.
U Muzeju su ostali majstori. Da ga glancaju do Vidovdana.(fotoBERB)♦