LSV: Tri godine je prošlo, kada prestaje Zakon o umanjenju penzija?

LSV: Tri godine je prošlo, kada prestaje Zakon o umanjenju penzija?

05/12/2017 Off By

 

 

Narodna poslanica i predsednica Foruma penzionera Lige socijaldemokrata Vojvodine Nada Lazić u pisanoj izjavi medijima podseća da je isteklo tri godine od usvajanja Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, a da je taj zakon i dalje na snazi:

 

-Kada je 2014. godine najavljivan i usvajan, bilo reči da će trajanje ovog zakona biti oročeno, na tri godine. Čak je i u Predlogu zakona pisalo da će on trajati od novembra 2014 do decembra 2017. Međutim, u Zakonu koji je kasnije usvojen u parlamentu, rečenica o njegovom vremenskom ograničenju je nestala, podseća Lazićeva i dodaje da “zato nije bilo iznenađenje kada je premijerka nedavno, poručujući da će penzije od 1. januara biti veće nego pre smanjenja 2014, u nastavku izjave dodala da da će Zakon o privremenom uređenju načina isplate penzija nastaviti da važi i iduće godine, kao i da još neko vreme neće biti vraćena mera usklađivanja penzija dva puta godišnje”.

-Dok su dugovi nereformisanih javnih preduzeća nastavili da se gomilaju, tokom tri godine štedelo se na penzionerima. Na kašikicu je vraćano, parče po parče oduzetog, obavezno uz pompezne najave i pred izbore, najpre parlamentarne, predsedničke, pa evo i sad pred beogradske.

Pojedini mediji su objavili da je na penzionerima tokom ove tri godine ušteđeno 612 miliona evra i da je od svakog penzionera tako oduzeto u proseku preko 40 hiljada dinara. Zato dve jednokratne pomoći od po pet hiljada dinara isplaćene prošlog novembra pred predsedničke i sada uoči beogradskih izbora, predstavljaju samo deo onoga što je penzionerima i penzionerkama zakinuto u prethodne tri godine.

Podatak da je tokom mesec dana u Beogradu već podeljeno 115 hiljada seniorskih kartica, još jedan je dokaz siromaštva i teškog položaja penzionera koji pokušavaju na svaki način da uštede. Sa druge strane, seniorskih kartica ni posle mesec dana nema za penzionere u drugim krajevima zemlje, što govori u prilog ocenama da je čitav projekat osmišljen u marketinške svrhe uoči beogradskih izbora.

Najave da će posle Beograda, seniorskih kartica biti u Novom Sadu i Nišu, nisu za utehu jer će se na njih i dalje čekati u manjim gradovima i mestima širom zemlje, među kojima su u posebno teškom položaju poljoprivredni penzioneri.

Ukoliko je republička vlada na čelu sa Anom Brnabić, koja je uručila prvu seniorsku karticu u Beogradu, imala iskrenu nameru da pomogne najstarijim građanima, ministarstva za lokalnu samoupravu i socijalnu zaštitu, morala su koordinirati ovu akciju na vreme sa svim lokalnim samoupravama. Isto tako, i njihove stranačke u partijske kolege u Pokrajinskoj vladi i resornom Sekretarijatu za socijalnu zaštitu morale su aktivno da se uključe i koordiniraju taj posao u Vojvodini, umesto što uporno ćute i ne mešaju se u svoj posao, navodi predsednica Foruma penzionera LSV Nada Lazić.♦