Kamen temeljac na izgradnju termoelektrane Kostolac B3

Ranka Čičak

Predsednica vlade Srbije Ana Brnabić položila je danas kamen temeljac na izgradnji novog bloka termoelektrane Kostolac B3 snage 350 mgavata što je najveća investicija u domaćem energetskom sektoru.

Osim toga ovo je prvo veliko energetsko postrojenje koje se gradi posle skoro 30 godina.Projekat je dogovoren između Srbije i Kine o ekonomskoj i tehnmičkoj saradnji još 2009. godine, zatim je potvrđen 2010. godine sa kompanijom Cmek, jednom od dve najveće kineske kompanije. Radi se u dve faze a blok B3 je deo druge faze. Da bi se obezbedilo dovoljno uglja za elektranu poveća će se i proizvodnja kopa Drmno sa 9 na 12 miliona tona uglja godišnje.Ukupna vrednost druge faze modernizacije Kostolca je 715,6 miliona dolara.
Danas je u Kostolcu bilo mnogo kineskih partnera, direktor firme koja izvodi radove, zadoivoljan je saradnjom sa srpskom vladom. Kineski ambasador u Beogradu preneo je pozdrve svoje partije i rekoa da je saradnja Kine sa Srbijom primer u regionu.
Ana Brnabić je takođe pohvalila saradnju sa Kinom, a novinarima rekla da trenutno Srbija i Kina imaju 6 milijardi dolara zajedničkih projekata:
– Ovo je jedan od najvažnijih. Ja sam već sledeće nedelje u Budimpešti na Samitu 16+1 i imaću sastanke sa kineskim premijerom. Nadam se da ćemo potpisati dva velika ugovora. Jedan za početak izgradnje Koridora 11 od Preljine do Požege, a drugi za toplovod Obrenovac – Beograd. Današnji projekat je podrška kineske Eksim banke uz učestvovanje EPS od nekih 15 posto.
Novinari su pitali premijerku o sudbini radnika Goše koji su ostali bez posla, a ona je rekla da vlada može malo šta da uradi ako je privatnik pokrenuo stečaj:
-Bićemo u kontaktu sa radnicima Goše i videćemo kako najbolje možemo da izađemo u susret.
Na pitanje hoće li i dogodine ostati zabrana zapošljavanja u javnom sektru rekla je da hoće, ali čisto kao kontrolni mehanizam kako se ne bi išlo dalje u nezakonitom zapošljavanju:
– Ukoliko neko ide u penziju ili postoji potreba u nekim sektrorima, apsolutno je dozvboljrno novo zapošljavanje. To će kontrolisati posebna komisija vlade Srbije.
Na pitanje ima li sukoba između premijerke i Jadranke Joksimović, Ana Brnbabić kaže da nema:
– Postoje donekle različita mišljenja. Gospođa Joksimović ima u fokusu Srbiju, a meni je važno kao predsednici vlade da u fokusu imam sliku regiona. Jer bez povezanosti i stabilnog regiona nema uspešnih evrointegracija. U tom smislu ministarka Joksimović i ja imamo donekle različito mišljenje, ali to je OK. Ja sam rekla da Srbiji nije važno kolko poglavlja otvara, da mislim da će ih biti 3 ili 4, ali je važno da naš fokus ostne na inplementaciji reformi.
Premijerka misli da bi bilo bolje da takvih izjava ima što manje u medijima, ali ih ima i to je činjenica.
Jedan novinar je pitao ministra energetike Aleksandra Antića zašto se objekat B3 Kostolac gradi kada je pokrenuta tužba građanina zbog ugrožavanja životene sredine. Ministar je demantovao i rekao da je saglasnost dobijena u okrtobru, i da ova vlada nema običaj da postavi kamen temeljac i ode. Sakupila je prvo sve papire i počela radove.♦

Next Post

Saopštenje MUP-A: uhapšene 93 osobe

pon nov 20 , 2017
  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su u više odvojenih akcija na suzbijanju kriminala i korupcije na teritoriji Republike Srbije uhapsili […]

DANAS