Slika „Industrijalizacija“ proglašena za kulturno dobro

 

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je da je u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima Muzej savremene umetnosti u Beogradu proglasio je 31. oktobra sliku “Industrijalizacija” Petra Lubarde za kulturno dobro.

Na osnovu rešenja o proglašenju kulturnog dobra slika će biti upisana u registar kulturnih dobara Muzeja, kao i u centralni registar kulturnih dobara za Republiku Srbiju koji se vodi kod Narodnog muzeja u Beogradu.
Procedura da se slika „Industrijalizacija“ proglasi za kulturno dobro pokrenuta je 5. septembra 2017. godine, nakon što je stručni tim Muzeja 19. juna 2017. godine na inicijativu Ministarstva kulture i infomisanja, a znatno pre pojavljivanja senzacionalističkih napisa u jednom mediju, izvršio vizuelni pregled slike i potvrdio njenu autentičnost.
Podsećamo da su stručnjaci Muzeja savremene umetnosti još 2014. godine vršili proveru stanja u kome se nalazi slika „Industrijalizacija“. Iz razloga koji su ostali nepoznanica za Ministarstvo kulture i informisanja, Muzej savremene umetnosti propustio je da 2014. godine sliku proglasi za kulturno dobro.♦

Next Post

Neverovatna Beth Hart u subotu stiže u Beograd!

uto nov 7 , 2017
  Ljiljana Zdravković Jedna od najboljih pevačica današnjice, čiji je dolazak izazvao veliko interesovanje domaće publike, u subotu stiže u […]

DANAS