Festival igre najavljuje nove ansamble – iz Hong Honga i Sidneja

Festival igre najavljuje nove ansamble – iz Hong Honga i Sidneja

01/11/2017 Off By

Ranka Čičak


Drektorka Beogradskog festivala igre Aja Jung najavila je danas na koktelu u Skupštini grada 15. festival igre koji će se održati iduće godine.


– Dovodimo neke kompanije po prvi put u ovaj deo sveta. Dolaze baleti iz Hong Honga i Sidneja. Očekujemo i Dimitrisa Papajoama. Njega očekuje nagrada “Jovan Ćirilov”, koja će pripasti baš ovom čarobnjaku pokreta koji je u naš prostor scene ušetao iz prostora vizuelnih umetnosti.
Aja je najavila neke izmene u reklami. Reč je o prestonici koja se zove Beograd i prestonici igre koja će biti i Novi Sad. Radi se o oblasti savremene igre i umetnosti po kojoj se šteluju planovi domnaće i planiraju putovanja inostrane publike. I to već petnaest godina u kontinuitetu.
Na svečanosti u Gradskoj skupštini prikazan je večeras i film čiji je autor Mihailo Savić. Balerina koja se pojavljuje u filkmu je Beograđanka koja nije igrala u Beogradu. To je Lara Jovanović solistkinja baleta Državne opere iz Beča. Nagrade festivala očekuju dogodine i nju.
Jovanovićeva igra u kostimu Angeline Atlagić na lepim ulicama Beograda i u holovima dvora Gradske skupštine. Skupština grada je takođe pomogla u realizaciji ovog filma.
Aja Jung kaže da je ovakva reklama bolja:



– Umesto gotovih materijala koje su nam slale trupe pa smo ih sklapali za TV reklame krenuli smo u produkciju sopstvenih fotografija i sopstvene slike koja će osim o festivalu i igri govoriti i o Beogradu onakvom kakog ga mi vidimo, ili želimo da vidimo.
Aja Jung zahvalila je kompaniji VIP mobail koja festival pomaže već jedanaest godina. Zahvalila se Beogradu, Sekretarijatua za kulturu Vojvodine, Novomg Sadu i nizua brendova i firmi koji svojom podrškom prate festival.
Večeras je Aja dovela ambasadore pet zemalja i uspela da se srdačno druže ambasador SAD i KIne, zatim ambasadori Finske, Indije, Nemačke.
Na kokjtelu smo sreli bivšeg ministra kulture Ivana Tasovca, a niko nije znao da nam kaže zašto nije došao sadašnji ministar Vladan Vukosavljević.♦