20 oktobar

1728. U Kopenhagenu izbio požar koji je uništio veći deo grada.

1740. Umro rimsko-nemački car Karlo VI, poslednji muški potomak habsburške dinastije. Posčle uspešno vođenog rata protiv Turske sklopio povoljan mir u Požarevcu 1718. Posle novog rata, Beogradskim mirom 1739. izgubio gotovo sve teritorije stečene Požarevačkim mirom. Da bi osigurao presto kćerki Mariji Tereziji 1713. objavio Pragmatičnu sankciju, kućni zakon dinastije Habsburg.

1827. U pomorskoj bici kod Navarina, tokom grčkog rata za oslobođenje, ruski, britanski i francuski brodovi uništili tursku i egipatsku flotu.

–1843. Rođen srpski komediograf Kosta Trifković, koji je nastavio delo Jovana Sterije Popovića i značajno uticao na Branislava Nušića.


 

 

 

 

–1854. Rođen francuski pesnik Artur Rembo, koji je svoja najbolja dela napisao između 17. i 20. godine. Njegova poezija uticala na sve poetske pravce XX veka, a posebno na simboliste i nadrealiste.


1890. Umro engleski istraživač i putopisac Ričard Barton, prvi Evropljanin koji je, 1858, video jezero Tanganjika u Africi. Napisao više od 50 knjiga putopisa i preveo knjigu arapskih pripovedaka “1001 noć”.

–1891. Rođen engleski fizičar Džejms Čedvik, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1935. 1932. otkrio neutron, a od 1943. do 1945, kao glavni britanski instruktor, radio na “Menhetn projektu”, razvoju atomske bombe u Los Alamosu, SAD.


1935. Kineske revolucionarne snage Mao Cedunga stigle u pokrajinu Šensi na severozapadu Kine i time okončale “Dugi marš”, oko 100.000 kilometara, počet godinu dana ranije sa jugoistoka zemlje, tokom kog su probile četvorostruku blokadu Čang Kaj Šekovog Kuomintanga.

1935. Alijansa ženskih pokreta Jugoslavije u više gradova organizovala zborove zahtevajući jednako, opšte, tajno, aktivno i pasivno pravo glasa za sve građane oba pola.

1936. Zgrada Skupštine Jugoslavije u Beogradu primila prve poslanike. Kamen-temeljac 1907. položio kralj Srbije Petar I Karađorđević, a zgradu je projektovao arhitekta Jovan Ilkić.

–1944. Jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije pod komandom generala Peka Dapčevića i Crvene armije pod komandom generala Vladimira Ivanoviča Ždanova u Drugom svetskom ratu oslobodile Beograd.


1945. Egipat, Sirija, Irak i Liban upozorili SAD da bi stvaranje jevrejske države moglo da izazove rat na Srednjem istoku.

1949. Jugoslavija izabrana za ne-stalnog člana Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

–1971. Kancelar Zapadne Nemačke Vili Brant dobio Nobelovu nagradu za mir.


1973. Britanska kraljica Elizabeta II otvorila novu Opersku kuću u Sidneju.

1991. U zemljotresu na indijskoj strani Himalaja poginulo više od 340 ljudi, razoreno na desetine hiljada kuća.

–1992. Umro srpski političar i publicista Koča Popović, učesnik građanskog rata u Španiji, jedan od organizatora ustanka u Srbiji u Drugom svetskom ratu. Posle rata bio na mnogim visokim funkcijama u Jugoslaviji, potpredsednik Republike i dugogodišnji šef jugoslovenske diplomatije. Posle obračuna Josipa Broza Tita s liberalnom strujom u Srbiji, povukao se iz političkog života. Kao pisac i publicista pripadao grupi beogradskih nadrealista, koja je snažno delovala na srpsku književnost između dva rata.


1992. Jedinice Jugoslovenske narodne armije napustile Dubrovačko ratište, a poluostrvo Prevlaka na ulazu u Boku Kotorsku stavljeno je pod kontrolu posmatrača UN.

1992. Kod mesta Vitez u Bosni počeli sukobi bosanskih Hrvata i muslimana, dotadašnjih saveznika u ratu protiv bosanskih Srba.

1998. Skupština Srbije donela Zakon o javnom informisanju na osnovu kog su u naredne dve godine nezavisni mediji u Srbiji kažnjeni s preko 30 miliona dinara, uglavnom zbog kritičkog pisanja o režimu Slobodana Miloševića.

1999. Verski vođa indonežanskih muslimana Abdurahman Vahid postao prvi izabran predsednik Indonezije.

2000. U Ugandi saradnjom lokalnih i međunarodnih zdravstvenih radnika, zaustavljeno širenje epidemije prouzrokovane smrtonosnim virusom ebola, od kog je umrlo 47 i zaraženo više od 75 osoba.

2001. Na hiljade demonstranata na ulicama francuskih gradova protestovalo protiv države zbog zavisnosti od nuklearne energije, od koje potiče više od tri četvrtine energije Francuske.

DANAS

Double Column Posts Subtitle

SNS: Obradovićeva osudila verbalno nasilje nad Dijanu Hasalović

Ranka Čičak Marija Obradović potpredsednica Glavnog odbora SNS zabrinuta je zbog eskalacije nasilja u naše društvu. Danas je na konferenciji za medije pozvala sve žene iz opozicije koje se bave...

Aleksandar Vučić objavio: SNS ubedljivi pobednik na lokalnim izborima

  Ranka Čičak Aleksandar Vučić se večeras na konferenciji za medije u sedištu SNS, pohvalio da su u Kuli osvojili 59,6 odsto glasova, Doljevcu 83,4 odsto, Kladovu 59 odsto i...

U čast Vojske: Oskrnavljeno groblje u Lipljanu

  Srpski stanovnici Lipljana jutros su na pravoslavnom groblju u ovom gradu zatekli porušene i oskrnavljene spomenike.   Na nekim spomenicima porušene su nadgrobne ploče. Kosovska policija izašla je na...

Beograd: Danas protest pod parolom “Hajde da se prebrojimo”

  Protest protiv nasilja, koji je počeo kao odgovor na napad na Borka Stefanovića u Kruševcu, bi će održan večeras u 18 sati na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu....

TURIZAM

Single Column Posts Subtitle

Dodeljene nagrade Turistički cvet

Ranka Čičak Turizam Srbije danas je vodeća privredna grana. Približava joj se samo građevinarstvo. Ove godine postilo nas je skoro...

ITALIJA: Turistička ponuda Srbije na Sajmu TTG Rimini

Turistička organizacija Srbije (TOS), u okviru promocije turizma Srbije na inostranim tržištima, predstavlja turističku ponudu na Sajmu turizma u Italiji,...

Letovanje u organizaciji Srvenog krsta Srbije: U Baošićima ove godie odmor za 1.679 dece

  U dečjem odmaralištu „Krista Đorđević“ u Baošićima kod Herceg Novog i ove godine boraviće 1.679 dece. Tamo će ovih...

IDUĆE NEDELJE “VRŠAČKI VENAC”

  Od 09 do 12 jula održaće se Međunarodni festival „Vršački Grad Festival koji je osnovan 1993. godine, postao je...

TURIZAM/ Gastronomska Srbija na Savskoj promenadi!

R.Č. Na Savskoj promenadi, između starog Savskog mosta i Beograda na vodi 23. i 24. juna od 16 čadova do...