Igor Crnadak: Haradinajev poziv da BiH prizna Kosovo “promašena izjava”

 

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je da poziv kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da Sarajevo prizna nezavisnost Kosova neće imati nikakvog efekta i ocenjuje da je ovo “promašena izjava”.

Crnadak je rekao da BiH ne samo da neće doneti odluku o priznanju Kosova već je neće ni razmatrati do kraja mandata aktuelnog Vijeća ministara BiH.
– U BiH nema priznanja Kosova ne zbog stava Bošnjaka i Hrvata, već upravo zbog stava predstavnika Republike Srpske, i onih iz stranaka koje čine vlast na nivou BiH i onih koji su opozicija na nivou BiH, a na vlasti su u RS-u. U vezi s ovim pitanjem svi su jedinstveni i nema nikakvih izgleda da se ta situacija promeni – ocenio je šef bh. diplomatije u izjavi za agenciju Fena.
Haradinaj je, prilikom obeležavanja Dana Bošnjaka u kosovskoj vladi, pozvao kosovske Bošnjake da pošalju poruku zvaničnom Sarajevu da se “preduzmu koraci koji su potrebni za priznanje nezavisnosti Kosova”. Kako se navodi, predložio je i da se počne s priznanjem dokumenata da bi građani mogli da se slobodno kreću.♦