Zagreb: zbog uvreda nekoliko tužbi protiv Novosti

Hrvatski glumac Božidar Alić zatražio je odlaganje rasprave u sporu protiv Srpskog narodnog vijeća (SNV), izdavača nedeljnika Novosti.

Tuži zbog “povrede časti i ugleda u objavljenom teksta ”Neprijateljska propaganda” i zbog pretrpljeog duševnog bola” i traži 50.000 kuna naknade.
U tužbi protiv Novosti Alić navodi da je u spornom tekstu, popraćenom njegovom fotografijom, štetan i napis ”Veliki ustaša u maloj dvorani”, ali i niz tvrdnji među kojima i kako ”baulja kroz prijeteće odrede jugofašista, obračunava se s komunističkim lobijem u Saboru i četničkim lobijem u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, naizmjenično tuče po Miloradu Pupovcu i katoličkom izdajniku papi Franji, junački brani NDH skupa s radnim logorom Jasenovac od povjesničarskih kleveta…”
Osim toga, u tužbi se kao uvredljive i klevetničke tvrdnje u tekstu navode i rečenice ”onemoćalog redikulturnjaka ostavljamo da predahne uoči zagrebačke premijere” i “od socijalizma nam je danas ostala samo loša marketinška šala, dok desnica nudi neiscrpne resurse ‘budalića’ sličnih budala”.
Alić je u danas pred zagrebačkom Općinskom građanskom sudu zahtev za odlaganje rasprave na kojoj su trebalo da budu saslušani svedoci opravdao bolešću svoje advokatice pa je nova rasprava zakazana za 28. septembra.
Rasprava protiv SNV-a po tužbi Alića usledila je posle nedavnog nastavka sudskog spora Mirjane Hrge protiv Novosti zbog teksta naslovljenog ”Suicid iz zasjede” zbog kojeg traži 40.000 kuna zbog povrede ličnosti i duševne boli.
Srpsko narodno vijeće (SNV) kao izdavača nedeljnika Novosti do početka novembra očekuje čak pet rasprave u sporovima u kojima ih tuže biznismen Nenad Bakić, glumac Božidar Alić, novinari Robert Pauletić, Joško Dadić i Ivo Bonković, bivši v.d. glavnog uprvnika HRT-a Siniše Kovačića i u posebnom sporu njegova supruga Adrijana Kovačić koji ukupno na temelju naknade štete zbog objavljenih tekstova u Novostima traže isplatu više od 400.000 kuna.(Agencije)♦

Next Post

19. septembar

uto sep 19 , 2017
  1356. – Engleska armija, predvođena Crnim Princem, sinom kralja Edvarda Trećeg, u bici kod Poatjea porazila je vojsku francuskog […]

DANAS