Zagreb: novinari traže da Plenković osudi paljenje Novosti

Hrvatsko novinarsko društvo osudilo novo spaljivanje Novosti, čiji je izdavač Srpsko narodno vijeće. Od premijera se traži da osudi pretnje.

U saopštenju HND navodi se da dosad nije bilo reakcija najviših državnih organa na ranije optužbe protiv novinara Novosti da šire mržnju i da su podsticali na paljenje šumskih požara u Hrvatskoj ovoga leta, iako je strukovno udruženje upozorilo da je reč o huškanju na novinare.
Pošto su nedavno članovi desničarske Autohtone-hrvatske stranke prava pred centralom SNV spalili nekoliko primeraka nedeljnika uz ponavljanje optužbi za širenje mržnje i podsticanje na paljenje šuma, premijer Andrej Plenković je, navodi udruženje, “lakonski izjavio da to nije problem, jer je reč o pripadnicima minorne stranke”.
Pripadnici te stranke i su juče optužili Novosti za širenje mržnje i tražili prestanak njegovog sufinansiranja iz državnog budžeta.
“HND zahteva da premijer Plenković konačno jasno osudi prijetnje novinarima Novosti, kao i svim drugim novinarima, što nikad do sada nije učinio. Izbegavanje izricanja jasnog stava o neprihvatljivosti napada na novinare podstiče nasilje prema njima koje počinje uvredama i pretnjama, nastavlja se spaljivanjem novina, a završava fizičkim napadima na novinare”, upozorilo je strukovno udruženje.(Agencije)♦

Next Post

Inicijativa Savski nasip prikazuje film "Kako je grad Beč sačuvao svoje obale"

čet sep 14 , 2017
  U petak, 15. septembra na kraju šetališta u bloku 45 (blizu splava “Crna maca”) od 18 časova biće održana […]

<script async src=”//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js”></script>
<!– ranka cicak –>
<ins class=”adsbygoogle”
style=”display:block”
data-ad-client=”ca-pub-4077950134861136”
data-ad-slot=”4298303605”
data-ad-format=”auto”></ins>
<script>
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
</script>