11. jul

11. jul

11/07/2017 Off By

1533. Papa Klement VII ekskomunicirao engleskog kralja Henrija VIII, odbivsi prethodno da ponisti njegov brak s Katarinom Aragonskom i ozakoni vezu s Anom Bolen. Brak je u maju 1533. ponistio kenterberjski nadbiskup Tomas Krenmer, a kralj 1534. osnovao anglikansku crkvu i proglasio se za njenog poglavara.

1690. U bici kod Bojna, u “Slavnoj revoluciji”, engleski kralj Vilijam III Oranski pobedio katolicke snage Dzejmsa II. Tvaj dan protestanti u Severnoj Irskoj, “Oranzisti”, obelezavaju nizom parada i marseva, sto izaziva revolt katolika i dovodi do sukoba s policijom.

-1844. Rođen Petar I Karađordjević, kralj Srbije od 1903. do 1918. i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca od 1918. do 1921. Za kralja Srbije izabran nakon majskog prevrata 1903. u kom su ubijeni kralj Aleksandar Obrenović i kraljica Draga Masin. Tokom vladavine postovao Ustav i parlamentarnu demokratiju, a u spoljnoj politici oslanjao se na Rusiju, kao i na Francusku i Englesku.


-1871. Rođen hrvatski politicar i pisac Stjepan Radić, osnivač Hrvatske seljačke stranke, ministar prosvete u Vladi Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca od novembra 1925. do februara 1927, kada njegova stranka ponovo prelazi u opoziciju. Umro od rana zadobijenih u atentatu koji je nad njim i 2 poslanika HSS u Skupstini u Beogradu izvrsio 20. juna 1928. poslanik radikala Puniša Racić.


1876. U crnogorsko-turskom ratu Crnogorci u bici na Fundini, u Kucima, pobedili tursku vojsku.

1921. Mongolija proglasila nezavisnost.

1921. Odrzano prvo zvanicno prvenstvo Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca u vaterpolu. Pobedilo Somborsko sportsko drustvo.

-1935. Umro francuski oficir Alfred Drajfus, cije je sudjenje za izdaju 1894. podelilo francusku javnost na dva tabora, demokrate i republikance s jedne, i rojaliste i klerikalce s druge strane. Na osnovu laznih dokaza, Drajfus, koji je bio Jevrejin, osudjen na dozivotnu robiju, rehabilitovan 1906.


 

 

 

 

-1937. Umro americki kompozitor Džordž Geršvin, koji je u klasicnu muziku uneo elemente popularne muzike, crnackih duhovnih pesama i bluza.


1960. Premijer provincije Katanga u Kongu Moiz Combe proglasio nezavisnost te pokrajine, cime su poceli visegodisnji nemiri u toj africkoj zemlji.

1978. U eksploziji cisterne s tečnim gasom u španskom mediteranskom turistickom kampu u mestu San Karlos de la Rapita poginulo oko 200 ljudi.

1979. Americka vasionska stanica “Skajlab”, nakon sestogodisnjeg kruzenja oko Zemlje, raspala se prilikom pada.

-1982. U Beogradu umro jugoslovenski pisac Mehmed Meša Selimović, clan Srpske akademije nauka i umetnosti. Posle Drugog svetskog rata bio direktor drame Narodnog pozorista u Sarajevu, umetnicki direktor “Bosna-filma” i glavni urednik “Svjetlosti”.


1987. UN proglasile petomilijarditog stanovnika planete, decaka Mateju Gaspara, rodjenog u Zagrebu.

-1989. Umro engleski pozorisni i fimski glumac, reziser i producent Lorens Olivije, jedan od najboljih tumaca likova Vilijama Sekspira, prvi glumac kom je dodeljena plemicka titula. Dobitnik najveceg broja nagrada “Emi” za TV-stvaralastvo, nagradjivan na festivalu u Kanu, dobio Oskara za film “Hamlet”.


1991. Avion s hodocasnicima iz Nigerije srusio se u Dzedi, u Saudijskoj Arabiji. Poginula 261 osoba.

-1995. Bosanski Srbi zauzeli Srebrenicu, a potom Žepu 25. jula. Vise od 30.000 ljudi, uglavnom zena i dece, prebaceno na teritoriju pod kontrolom Vlade u Sarajevu. Snage bosanskih Srba optuzene da su na tom podrucju izvrsile ratni zlocin i da je ubijeno oko 7.000 bosanskih muslimana.


-1995. U Francuskoj umro Gojko Nikoliš, lekar, narodni heroj, spanski borac i clan Srpske akademije nauka i umetnosti.


1996. Sudsko vece Medjunarodng suda za ratne zlocine na prostorima SFRJ potvrdilo optuznice za ratne zlocine i genocid protiv lidera bosanskih Srba Radovana Karadzica i vojnog komandanta Ratka Mladica. Sud za njima raspisao medjunarodne poternice.

2000. Uz posredovanje predsednika SAD Bila Klintona, u Kejmp Dejvidu poceli pregovori o pitanju suvereniteta nad Jerusalimom izmedju izraelskog premijera Ehuda Baraka i palestinskog vodje Jasera Arafata.♦