8. jul

8. jul

08/07/2017 Off By

70. Rimljani u Judejskom ratu osvojili i razrušili Jerusalim. Od ruševina sačuvan samo zapadni zid velikog jevrejskog hrama, “Zid plača”.

-1497. Portugalski moreplovac Vasko da Gama isplovio iz Lisabona na prvo putovanje na kom je otkrio morski put za Indiju oko Rta Dobre nade.


1709. Ruska vojska pod komandom cara Petra Velikog pobedila u bici kod Poltave u Ukrajini trupe švedskog kralja Karla XII, što je predstavljalo kraj švedske vojne moći.

-1809. Rođen hrvatski pisac i reformator jezika Ljudevit Gaj, vođa ilirskog panslovenskog pokreta.


 

 

 

 

 

 

-1819. Rođen hrvatski kompozitor Vatroslav Lisinski, najpoznatiji muzičar Ilirskog preporoda i utemeljivač hrvatskog nacionalnog izraza u muzici.


 

-1822. Persi Biš Šeli, jedan od najznačajnijih pesnika engleskog romantizma, utopio se u brodolomu na jedrenju kod Livorna u Italiji.


1846. Danski kralj Kristijan VIII proglasio da danski presto mogu da naslede žene i time sprečio otcepljenje pokrajine Šlezvig-Holštajn.

1858. Velika Britanija proglasila pobedu nad indijskim ustanicima, posle čega je ukinuto Carstvo mogula i likvidirana Istočnoindijska kompanija, a Indija stavljena pod neposrednu upravu britanske krune.

-1885. Rođen nemački filozof Ernst Bloh. U njegovom opsežnom delu, koje se bavi problemima filozofije, istorije, religije, prava, etike, posebno mesto ima analiza fenomena utopijskog.


 

 

 

 

 

-1894. Rođen ruski fizičar Pjotr Leonidovič Kapica, od 1935. direktor Instituta za fiziku Sovjetske akademije nauka u Moskvi, od 1955. glavni organizator programa veštačkih Zemljinih satelita. Najpoznatiji njegovi radovi su iz područja magnetizma i fizike niskih temparatura. Dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1978.


1920. Gradu Šapcu svečano uručeno francusko odlikovanje “Ratni krst” za heroizam i stradanje njegovog stanovništva u Prvom svetskom ratu.

 

-1942. Umro francuski maršal Luj Feliks Fransoa Franše Depere, istaknut vojskovođa u Prvom svetskom ratu i počasni vojvoda srpske vojske.


1943. Od posledica torture u zatvoru Gestapoa umro lider francuskog Pokreta otpora u okupiranoj Francuskoj u Drugom svetskom ratu Žan Mulen Maks.

-1956. U Beogradu emitovan prvi eksperimentalan TV-prenos, povodom proslave stogodišnjice rođenja Nikole Tesle. Program iz privremenog studija u Institutu “Nikola Tesla” građani pratili na četrdesetak prijemnika smeštenih u izlozima prodavnica u raznim delovima grada.


-1967. Umrla britanska pozorišna i filmska glumica Vivijen Li. Svetsku slavu stekla ulogom Skarlet O'Hare u američkom filmu “Prohujalo s vihorom” za koju je nagrađena “Oskarom”. Drugog “Oskara” dobila za ulogu u filmu “Tramvaj zvani želja”.


1994. Umro Kim Il Sung, komunistički lider Severne Koreje, koji je upravljao zemljom od njenog osnivanja 1948. do smrti.

2000. U Beogradu umro Konstantin Vinaver, pijanista, muzikolog, operski dramaturg i dugogodišnji direktor Opere i baleta Narodnog pozorišta u Beogradu.

2002. Okružni sud u Prokuplju osudio na osam godina zatvora bivšeg rezervistu Vojske Jugoslavije Ivana Nikolića za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na Kosovu za vreme NATO-bombardovanja Jugoslavije 1999. To je prva presuda pred domaćim sudovima za ratni zločin počinjen tokom rata na Kosovu.♦