Dušan Janjič: normalizacija odnosa sa Kosovom ne znači i priznanje

Politički analitičar Dušan Janjić je za kosovski drugi kanal RTV izjavio da je sastanak na nivou predsednika u Briselu od izuzetne važnosti za normalizaciju odnosa.

On takođe navodi da na sastanku na kome će razgovarati Hašim Tači i Aleksandar Vučić neće biti donete neke konkretne odluke.
“Taj sastanak će biti obeležen kao prvi sastanak na nivou predsednika i početak nove faze u pregovorima, gde će se politički dijalog odvjati preko predsednika Kosova i Srbije a to opet znači da ćemo u narednih nekoliko meseci prisustvovati ozbiljnom prilagođavanju tom novom formatu. Mora da se imenuju i politički pregovarači, mora da se osmisli ceo jedan koncept unutar vlade i predsedništva kako će se to što predsednici dogovore primjenjivati”, rekao je Janjić.
Predsednik Hašim Tači ranije je izjavio da je Priština zainteresovana za novu dinamiku u dijalogu sa Beogradom, koja će biti završena potpunom normalizacijom odnosa Kosova i Srbije, a Janjić smatra da pod normalizacijom nije smatrao odluku o priznanju Kosova. “Normalizacija nije proces koji vodi priznavanju. Normalizacija je proces koji vodi, po modelu dve Nemačke, uspostavljanju normalnih odnosa između dve funkcionalne jedinice, što će reći pravno -maksimum koji kosovska strana može da očekuje je uspostavljanje suvereniteta na celoj teritoriji. Priznavanje je nešto potpuno drugo”, naveo je Dušan Janjić. Smatra da će, nakon formiranja Vlade na Kosovu i mogućih parlamentarnih izbora u Srbiji, nova runda dijaloga biti pokrenuta tek u novembru. Prema njegovim očekivanjima, tada će se razgovarati o realizaciji sporazuma o ZSO i dogovoru oko formiranje Vojske Kosova.
“Očekujem da od novembra pa do idućeg proleća, imamo seriju razgovora pre svega o sledećim temama: ZSO i njena realizacija, dogovori oko Vojske Kosova i drugih stvari za koje je potrebna saglasnost Srba… Zatim otvaranje teme međusobnih potraživanja i realizacije te teme, uključujući otvaranje platnog prometa između Kosova i Srbije. S druge strane tu je tema položaja Srba i zajednički nastup u regionalnim i drugim projektima”, naglasio je Janjić za RTK2.(Agencije)♦

 

Next Post

4. jul

uto jul 4 , 2017
1190. Engleski kralj Ričard Lavljeg Srca i francuski kralj Filip II krenuli u Treći krstaški rat. Pridružio im se nemačko-rimski […]

<script async src=”//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js”></script>
<!– ranka cicak –>
<ins class=”adsbygoogle”
style=”display:block”
data-ad-client=”ca-pub-4077950134861136”
data-ad-slot=”4298303605”
data-ad-format=”auto”></ins>
<script>
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
</script>