National Interest Ted Galen Carpenter: vrhunac krize na Balkanu!

POLITIČKI stručnjak američkog portala za međunarodne odnose National Interest Ted Galen Carpenter objavio je analizu trenutne situacije na Balkanu u kojoj je upozorio da bi kriza u regionu uskoro mogla da dostigne svoj vrhunac.

Jedan od problema koji nastaje kada se američke vlasti i mediji usmere na ograničen broj tema u spoljnoj politici je činjenica da u tom trenutku može doći do opasnih preokreta u drugim područjima koja ostaju izvan fokusa.
Upravo takva situacija odvija se u ovom trenutku na Balkanu, regionu koja je bila prioritet spoljne politike zapadnih država u devedesetima, ali u posljednjim godinama zapad ju je skoro potpuno zanemario.
Dok su američki političari opsednuti Bliskim istokom, Severnom Korejom i baš svakim detaljem veze Trampa i Rusije, napetosti na Balkanu sve su veće i postoji ozbiljna pretnja da će uskoro doseći svoj vrhunac, tvrdi Carpenter.
Posljednji zabrinjavajući događaj je pobeda ekstremnih frakcija na izborima u Kosovu. Vođe ove frakcije, na čelu s Demokratskom strankom Kosova, su predsednik Hašim Tači i vođa zloglasne oslobodilačke vojske Kosova Ramuš Haradinaj.
Evropska unija i UN optužili su obojicu za brojne ratne zločine tokom rata za odcepljenje od Srbije u kasnim devedesetima.
Tačijev pokret zauzeo je beskompromisni neprijateljski stav prema srpskoj manjini na severu Kosova. Radikali su sprečili i dogovor o granici sa Crnom Gorom i prisvajaju velike teritorije u toj državi, Srbiji i Makedoniji. Mnogi od njih žele da se Kosovo spoji s Albanijom i uspostavi “Velika Albanija”.
Susedne države sve su više uznemirene rastom militantnih grupa na Kosovu i Albaniji. Ranije ove godine srpska vlada je upozorila da bi svaki pokušaj Albanije da pripoji Kosovo mogao dovesti do rata.
Napetosti između Kosova i Srbije porasle su u posljednjih nekoliko meseci. Kosovske vlasti neprestano ometaju trgovinu između Srba na severu i same Srbije. Napetost je porasla u tolikoj meri da je američki senator Jon Mekejn, koji je dugo podržavao nezavisnost Kosova, molio vlast da uspostavi dijalog sa srpskom vladom jer je to “jedini način za osiguravanje napretka”.
SAD i NATO saveznici neprekidno su i ponekad slepo podržavali politiku vođa Albanije i Kosova, a najistaknutiji primer bila je vojna intervencija 1999. za odvajanje Kosova od Srbije. NATO je nakon toga pasivno promatrao kosovsko etničko čišćenje Srba i ostalih manjina, a zapadne vlasti takođe su dopustile uništavanja istorijskih hršćanskih svetih mesta.
Američka vojna intervencija, politička i diplomatska podrška nezavisnosti Kosova bila je pogrešna zbog brojnih razloga, smatra Carpenter. Ako su SAD smatrale da će ovakvo djelovanje dovesti do mira i stabilnosti na Balkanu, jako su se prevarile.
Poziv za stvaranje “Velike Albanije” izaziva ogromne probleme u susednim državama. Postoji ozbiljna mogućnost izbijanja novog sukoba, a ako se to dogodi, SAD ne bi trebale ponovo da se mešaju.(Agencije)♦

DANAS

Double Column Posts Subtitle

Vučić u Abu Dabiju kod šeika Mohameda

  Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Abu Dabiju sa princom prestolonaslednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata šeikom Mohamedom bin Zajedom al Nahjanom sa kojim je razgovarao o načinima...

Total Srbija: Kako da deca budu bezbrižna u saobraćaju?

Ranka Čičak Svi koji vole decu sakupili su se danas u Francuskoj ambasadi na prezentaciji akcija preduzeća Total Srbija. Francuski ambasador gospodin Frederik Mandoloni rekao je da i njegova zemlja...

Haradinaj: Mere prema Srbiji – da bi se glas Kosova čuo u EU!

Ramuš Haradinaj u intervjuu za Fajnenšl Tajms (Financial Times) izjavio da su mere prema Srbiji počele da se preduzimaju pošto se glas Kosova nije dovoljno čuo u Evropskoj uniji. Rekao...

Muzej Jugoslavije: Ljajić otvorio obnovljeni ulaz

Ranka Čičak Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić je danas sa zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vesićem otvorio objekat K25.   To je ulaz u zgrade...

TURIZAM

Single Column Posts Subtitle

Dodeljene nagrade Turistički cvet

Ranka Čičak Turizam Srbije danas je vodeća privredna grana. Približava joj se samo građevinarstvo. Ove godine postilo nas je skoro...

ITALIJA: Turistička ponuda Srbije na Sajmu TTG Rimini

Turistička organizacija Srbije (TOS), u okviru promocije turizma Srbije na inostranim tržištima, predstavlja turističku ponudu na Sajmu turizma u Italiji,...

Letovanje u organizaciji Srvenog krsta Srbije: U Baošićima ove godie odmor za 1.679 dece

  U dečjem odmaralištu „Krista Đorđević“ u Baošićima kod Herceg Novog i ove godine boraviće 1.679 dece. Tamo će ovih...

IDUĆE NEDELJE “VRŠAČKI VENAC”

  Od 09 do 12 jula održaće se Međunarodni festival „Vršački Grad Festival koji je osnovan 1993. godine, postao je...

TURIZAM/ Gastronomska Srbija na Savskoj promenadi!

R.Č. Na Savskoj promenadi, između starog Savskog mosta i Beograda na vodi 23. i 24. juna od 16 čadova do...