Ulična galerija (Čavketov pasaž): Izložba mladih hrvatskih umetnika „BRIDGES“

Ulična galerija (Čavketov pasaž): Izložba mladih hrvatskih umetnika „BRIDGES“

21/06/2017 Off By

U organizaciji Ulične galerije i Društva povjesničara umjetnosti iz Rijeke, u petak 23. juna u 20 časova, u Uličnoj galeriji u Beogradu biće otvarena izložba mladih hrvatskih umetnika “Bridges”.

Putujuća izložba Bridges, trogodišnji je umetnički projekat čija je misija i vizija predstavljanje, potpora i umrežavanje mlade hrvatske savremene umetničke scene.
Svoje prvo izdanje, projekat Bridges ostvario je u novembru 2016. godine u galerijskom prostoru kulturnog centra Kina Šiška, galeriji Dobra Vaga u Ljubljani (Slovenija), a drugo u januaru 2017. u galeriji Kortil u Rijeci (Hrvatska). Kao nastavak saradnje sa slovenačkom umetničkom scenom i početak ostvarenja sa srpskom, ideja je projekta regionalna i međuregionalna promocija mladih hrvatskih umetnika i studenata likovnih i vizuelnih umetnosti, nadalje stvaranje temelja za njihovo umrežavanje sa nacionalnom i internacionalnom savremenom umetničkom scenom kao i stvaranje trajnih saradnji i prijateljstava koji će rezultirati brojnim novim zajedničkim umetničkim projektima i kulturno-izvođačkim događajima.



Izložba Bridges predstvalja kustoski koncept mlade magistarke istorije umetnosti i filozofije Katarine Podobnik, a u produkciji umetnika Antonia Kiselića, kojime, u ovom izdanju, okupljaju sedamnaestoricu autora i autorki, od kojih trojica deluju kao umetnički kolektiv. „Beogradski postav“ tako uključuje umetničke koncepte studentkinja Tanje Blašković, Anite Kos, Josipe Krolo, Marge Božanić i Ive Katušin, radove studenata Michela Mesarića, Dorijana Šikića, Zoe Miloša i Ede Hrženjaka te dela mladih samostalnih umetnika Dominika Vukovića i Mislava Lešića Čardaka, umetnica Sanje Stojković i Pekmezmed, kao i zajednički umetnički koncept kolektiva Artu Ditu. Za vizuelni identitet beogradske edicije postavke zaslužan je diplomirani 3D modelar i animator Juraj Milardović. Promovišući ujedno i izvedbeno-scenske umetnosti, otvarenje izložbe biće obogaćeno muzičkom izvedbom eksperimentalnog sastava Wuná.
Beogradska edicija Bridges-a svesrdno je podržana od Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Grada Beograda, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Studentskog kulturnog centra Rijeka te Studentskog zbora Sveučilišta u Splitu.(Press UG)♦