SDU: policija (ne) zakonito pomagala izbacivačima!

SDU: policija (ne) zakonito pomagala izbacivačima!

01/06/2017 Off By

 

Socijal demokratska unija poslala nam je pismo u koje navodi da je “protest solidarnih građana i danas sprečio pokušaj prinudnog izbacivanja na ulicu porodice Terek i dečje ustanove „Dnevna soba vila i vilenjaka“.

“Uz Anarhosindikalističku inicijativu, grupu 7 zahteva i druge kolektive i pojedince koji su učestvovali u solidarnom protestu, najveći heroji današnjeg dana su bravari koji su odbili da obiju vrata doma porodice Terek i da saučestvuju u nasilju nad sugrađanima sa kojima dele muke preživljavanja u kapitalističkom bezizlazu”.

SDU dalje skreće posebnu pažnju javnosti da je policija na današnjem izbacivanju na ulicu porodice Terek bila angažovana da asistira izvršitelju, a ne da održava red!:

“Naime, izvršitelji mogu tražiti asistenciju policije na iseljenju, ali policija nije obavezna da im je pruži. Odluka o pružanju asistencije prilikom iseljenja zavisi samo od procene policije da li je asistencija zaista neophodna. Prema našem iskustvu, beogradska policija uglavnom, kad god može, izbegava da asistira u izbacivanju na ulicu siromašnih građana koji nemaju drugi krov nad glavom, u „uvođenjima u posed“ i „pražnjenju prostora“ od ljudi, kuhinja, kreveta i dečjih igračaka. U svim soliradnim akcijama protiv izbacivanja na ulicu u kojima su naši članovi učestvovali proteklih godina, policija je skoro isključivo bila angažovana da održava red, odnosno da spreči fizički kontakt između „sukobljenih strana“ – izbacivača sa jedne, i solidarnih građana sa druge strane. Današnje izbacivanje je bilo jedno od retkih u kojima je policija bila angažovana da asistira jednoj od strana – izvršitelju!
Drugim rečima, današnja asistencija policije u izbacivanju porodice Terek na ulicu je krajnje neuobičajena, i očigledno ukazuje da postoji krupan poslovni interes da se prostor u kom živi porodica Terek i u kom radi dečja ustanova „Dnevna soba vila i vilenjaka“ isprazni i privatizuje, zbog čega je vlast prinudila policiju da mimo svoje prakse saučestvuje u iživljavanju nad siromašnima. Nastojaćemo da utvrdimo korupcionašku pozadinu ovog slučaja. Apelujemo na građane da istraju u solidarnoj odbrani svih koji su pod pretnjom izbacivanja na ulicu.
Naredni solidarni protest protiv izbacivanja porodice Terek i dečje ustanove „Dnevna soba vila i vilenjaka“, na adresi Vile Raviojle bb, održaće se već u ponedeljak 5. juna u 7.00 časova!”(predsednik Ivn Zlatić)♦