Recepti: pekarski krompir

Izbor MARIJA RADOVIĆ
Potrebno:
1 kg krompira
dva limuna
1,5 litra vode
2 kašike origana ili majčine dušice
2 glavice belog luka
75 ml maslinovog ulja
3 kašike griza
so, biber, crvena paprika u prahu
Priprema:
Krompire ogulite i narežite na četiri dela (zavisno od veličine, ako su manji može i na pola). Zarežite svaki odrezani komad krompira kako bi se bolje ispekao i bolje izgledao.
Stavite krompir u šerpu, iscedite dva limuna, ubacite i limunove kore koje ste dobro oprali, dodajte 1,5 litru vode i kuvajte. Kad počne da vri, kuvajte još 10 minuta.
Ugrijte rernu na 200 stepeni i u nju stavite praznu posudu za pečenje.
Za 10 minuta krumpir procedite i u posebnoj posudi ga ostavite da malo ohladi (5 minuta).
U posudu s krumpirima dodajte maslinovo ulje, origano (ili majčinu dušicu), naseckani beli luk, crvenu papriku, so, biber i griz. Sve dobro promešajte i stavite na vruću posudu za pečenje.
Pecite pola sata do 40 minuta, a svakih 10 minuta okrećite krumpir kako bi s obe strane dobili hrskavu koricu. I to je to! Kao prilog možete da poslužite meso ili jedite ga bez priloga.♦