2. maj

2. maj

02/05/2017 Off By

1519.-Umro Leonardo da Vinči, italijanski vajar, naučnik i slikar, kog istoričari umetnosti svrstavaju u najveće genije ljudskog roda. Njegova dela “Mona Liza” i “Poslednja večera” spadaju među najčuvenije slike na svetu. “Traktat o slikarstvu” sadrži zapažanja, zaključke i pouke o slikanju, perspektivi, svetlosti i boji i značajan je doprinos nauci o umetnosti.



1567. Umro dubrovački renesansni pesnik i dramski pisac Marin Držić.



 

1660. Rođen Pjetro Alesandro Gaspare Skarlati, italijanski kompozitor opera i crkvenih kompozicija.


 

 

 

 

 

1729. Rođena ruska carica nemačkog porekla Katarina II Aleksejevna, Katarina Velika. Caricom je 1762. proglasila dvorska garda pošto je u zaveri ubijen njen muž Petar III. Pod uticajem francuskih prosvetitelja Voltera i Didroa sprovela značajne reforme ruskog društva u duhu prosvećenog apsolutizma.




1852. Rođen srpski novinar, pisac i političar Pera Todorović, jedan od osnivača Narodne radikalne stranke.



 

 

 

1857. Umro francuski pisac Alfred de Mise.

1860. U Budimpešti rođen Teodor Hercl, vođa i osnivač cionističkog pokreta, autor dela “Jevrejska država”.

1885. Belgijski kralj Leopold II proglasio se kraljem nove Slobodne države Kongo.

 

 

 

 

1892. Rođen nemački pilot Manfred fon Rihthofen, “Crveni baron”, najslavniji nemački avijatičar u Prvom svetskom ratu. Tokom rata oborio više od 80 aviona, a poginuo u jednoj od vazdušnih bitaka u aprilu 1918.




1892. Umro nemački hemičar August Vilhelm fon Hofman, osnivač moderne industrije anilinskih boja.

1903. Rođen američki pedijatar Bendžamin Meklejn Spok, autor bestselera “Saveti zdravog razuma o odgajanju beba i dece”.

1904. Rođen američki pevač i filmski glumac Hari Lilis Bing Krozbi, rekorder po broju snimljenih ploča, dobitnik “Oskara” za film “Idući svojim putem”.


1933. Nemački kancelar Adolf Hitler ukinuo sindikate.

1945. Sovjetske trupe osvojile Berlin u Drugom svetskom ratu.

1951. Savet Evrope prihvatio Nemačku kao punopravnog člana.

1953. Kralj Husein zvanično postao kralj Jordana.

1953.  U Iraku kralj Fejsal II preuzeo vlast.

1957. Umro američki političar, senator Džozef Mekarti, vođa antikomunističke kampanje u SAD početkom pedesetih godina.

1960. Izvršena smrtna kazna nad Amerikancem Kerilom Česmenom, osuđenom za otmicu i silovanje. Čekajući izvršenje presude, koje je osam puta odlagano zahvaljujući upornoj i veštoj odbrani, u zatvoru napisao tri knjige koje su postale bestseleri.

1965. Stavljen u upotrebu prvi komunikacioni satelit za prenos televizijske slike.

1967. U Štokholmu počeo da radi međunarodni sud za ratne zločine Bertranda Rasela, koji je kasnije presudio da su SAD krive za agresiju na Vijetnam.

1990. Afrički nacionalni kongres Nelsona Mandele i Vlada Južne Afrike počeli razgovore u Kejptaunu o okončanju vlasti bele manjine u toj zemlji. Istog dana 1994. Mandela i njegov Afrički nacionalni kongres pobedili na izborima u Južnoj Africi.

1993. U Atini predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić potpisao Vens-Ovenov mirovni plan za Bosnu i Hercegovinu pod uslovom da ga prihvati Skupština RS. Skupština kasnije odbacila plan ocenivši da su mape razgraničenja s bosanskim muslimanima i Hrvatima krajnje nepovoljne za Srbe u Bosni, a Bosanski rat nastavljen.

1995. Šest osoba poginulo, 176 ranjeno kada su projektili krajiških Srba pogodili centar Zagreba.

1999. Avijacija NATO u napadima na Jugoslaviju upotrebila grafitne bombe koje su izazvale raspad elektroenergetskog sistema u Srbiji. Oko 70 odsto teritorije Srbije ostalo u mraku.

2000. U Sijera Leoneu pobunjenici Ujedinjenog revolucionarnog fronta zarobili 500 pripadnika mirovnih snaga Ujedinjenih nacija. Zatvorenici u narednom periodu puštani u manjim grupama, a 15. jula, posle vojne intervencije mirovnih snaga, svi oslobođeni.

2001. Ronilac Živadin Đorđević izjavio da je u proleće 1999. iz reke Dunav izvučena hladnjača s 50 tela koja su kasnije tajno zakopana u masovnu grobnicu. U narednim mesecima srpska policija otkrila nekoliko masovnih grobnica u kojima su, kako se pretpostavlja, zakopani albanski civili ubijeni tokom sukoba na Kosovu.

2001. Bivši pripadnik Kju Klus Klana Tomas Blanton osuđen na doživotnu robiju zbog postavljanja bombe u crkvi u Birmingemu, u američkoj državi Alabama 1963, a koja je za posledicu imala smrt četiri devojčice-crnkinje.♦