28. mart

Rođen francuski astronom, matematičar i fizičar Pjer Simon Laplas. Istakao se radovima na polju nebeske mehanike, a svoju čuvenu hipotezu o nastanku Sunčevog sistema, poznatu kao Kant-Laplasova teorija, objavio 1796.

⇐1776. U Moskvi osnovan “Boljšoj teatar”.


1800. Irski parlament usvojio zakon o ujedinjenju Irske sa Engleskom.

 

 

 

⇐1811. Umro srpski prosvetitelj, pisac, filozof i pedagog Dositej Obradović, prvi srpski ministar prosvete, jedna od najznačajnijih i najuticajnijih ličnosti u Srbiji krajem XVIII i početkom XIX veka. Svojim delima propovedao i branio evropske građanske ideje utemeljene na modernim racionalističkim i prosvetiteljskim filozofskim pravcima.


 

 

⇐1868. Rođen ruski pisac Maksim Gorki, koji se smatra utemeljivačem socijalističkog realizma u ruskoj književnosti. Imao značajnu ulogu u političkom i kulturnom životu Sovjetske Rusije i 1934. postao prvi predsednik Sovjetskog udruženja pisaca. Umro 1936.
1881. U Beču potpisana “Železnička konvencija” o izgradnji pruge Beograd-Niš. Pruga dužine 243,5 kilometara izgrađena 1884, a uz finansijsku pomoć stranih konzorcijuma u Srbiji do 1890. izgrađeno 1.060 kilometara pruge do austrougarske, bugarske i turske granice.

1930. Dva najveća turska grada, Konstantinopolj i Angora, dobili su nove nazive, Istanbul i Ankara.

1939. Republikanska vojska predala Madrid snagama generala Franka, čime je okončan Španski građanski rat. General Franko 1. aprila objavio kraj rata koji je trajao 986 dana i odneo preko milion ljudskih života.

1941. Britanske pomorske snage nanele, u Drugom svetskom ratu, teške gubitke italijanskoj mornarici u bici kod rta Matapan.

⇐1941. Književnica Virdžinija Vulf izvršila samoubistvo. Ubraja se među najznačajnije engleske romanopisce XX veka.


1942. Britanci iznenadnim napadom mornarice, avijacije i kopnenih snaga uništili francusku luku Sen Nazar, u kojoj su bili usidreni nemački ratni brodovi.

1943. U Beverli Hilsu, u Kaliforniji, umro ruski kompozitor i pijanistički virtuoz Sergej Rahmanjinov, autor čuvenih klavirskih koncerata i “Rapsodije na Paganinijevu temu”. Rođen u Rusiji 1. aprila 1873, a emigrirao u SAD 1918.

1945. SAD priznale vladu Demokratske Federativne Jugoslavije.

⇐1969. Umro američki general i državnik Dvajt Dejvid Ajzenhauer, vrhovni komandant savezničkih snaga u Drugom svetskom ratu u Evropi, komandant NATO od 1950 do 1952. i predsednik SAD od 1953 do 1961.
1970. U zemljotresu koji je razorio turski grad Gediz i okolna sela u zapadnoj Anadoliji poginulo najmanje 1.100 ljudi.

 

 

 

 

⇐1973. Američki glumac Marlon Brando odbio da primi “Oskara” za glavnu ulogu u filmu “Kum”, a na ceremoniju za dodelu nagrade poslao indijansku glumicu Sačin Litlfeder da opiše patnje američkih Indijanaca.


 

 

 

⇐1985. Umro francuski slikar rusko-jevrejskog porekla Mark Šagal, koji je, mimo svih likovnih formi i eksperimenata koji su obeležile XX, uspeo da izgradi originalan individualni likovni izraz. Ilustrovao La Fontenove basne, Gogoljeve “Mrtve duše”, Bibliju, oslikao svod pariske Opere, sinagogu u Jerusalimu, zgradu UN i uradio vitraže u katedrali u Mecu.
1989. U Beogradu proglašeni amandmani na Ustav Srbije, kojim je pokrajinama oduzeta mogućnost veta na ustavne promene u Srbiji i deo zakonodavne, upravne i sudske funkcije. Revizija Ustava na Kosovu praćena masovnim demonstracijama Albanaca. U sukobima s policijom poginula 22 demonstranta i 2policajca
1994. Umro francuski dramski pisac rumunskog porekla Ežen Jonesko, tvorac “antiteatra” i jedan od najznačajnijih autora “teatra apsurda”.
2001. U Demokratsku Republiku Kongo stigao prvi kontingent “plavih šlemova” sa zadatkom da ojača prisustvo UN u toj zemlji posle građanskog rata.

2002. U 95. godini umro holivudski režiser i scenarista Bili Vajlder, dobitnik 6 “Oskara”.

DANAS

Double Column Posts Subtitle

POSLE PROVEDENE NOĆI U SKUPŠTINI: Maja ponižava opoziciju

Ranka Čičak Opozicioni poslanici su noćas u Skupštini održali sedam konferencija za novinare. Na jutrošnjoj su se zahvalili svima koji su ih pratili. Zadovoljni su, jer misle da su krenuli...

AMBASADOR SAD FILIP KOSNET: Vojska „pozitivan korak za Kosovo“

  Novi američki ambasador u Prištini Filip Kosnet izjavio je juče da je „evolucija“ Kosovskih snaga bezbednosti (KBS) u vojsku „pozitivan korak za Kosovo“ i dodao da je „više nego...

SKUPŠTINA SRBIJE: Opozicja potrošila vreme – ostali samo poslanici pozicije!

Ranka Čičak Danas u Skupštini Srbije nije bilo gužve, jer je opozicja potrošila svoje vreme pa su se za reč javljali samo poslanici pozicije. Zato je odmah u oči pala...

BEOGRAD: Ministarski sastanak o ekologiji

  Ranka Čičak U svetu se Balkan opisuje kao kraj sa najčišćom prirodom. Ipak u statistikama gradovi na zapadnom Balkanu imaju najzagađeniji vazduh. Zagarđene su i vode, a plastične kese...

TURIZAM

Single Column Posts Subtitle

ITALIJA: Turistička ponuda Srbije na Sajmu TTG Rimini

Turistička organizacija Srbije (TOS), u okviru promocije turizma Srbije na inostranim tržištima, predstavlja turističku ponudu na Sajmu turizma u Italiji,...

Letovanje u organizaciji Srvenog krsta Srbije: U Baošićima ove godie odmor za 1.679 dece

  U dečjem odmaralištu „Krista Đorđević“ u Baošićima kod Herceg Novog i ove godine boraviće 1.679 dece. Tamo će ovih...

IDUĆE NEDELJE “VRŠAČKI VENAC”

  Od 09 do 12 jula održaće se Međunarodni festival „Vršački Grad Festival koji je osnovan 1993. godine, postao je...

TURIZAM/ Gastronomska Srbija na Savskoj promenadi!

R.Č. Na Savskoj promenadi, između starog Savskog mosta i Beograda na vodi 23. i 24. juna od 16 čadova do...

KAMATICA/Koliko skuplje plaćamo aranžmane zbog kursnih razlika?

  Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, turističke agencije i Narodna banka Srbije – u ovom trouglu vrti se pitanje da...