Beograd: Lansirna rampa i rakete NEVA za Dan sećanja

Beograd: Lansirna rampa i rakete NEVA za Dan sećanja

23/03/2017 Off By



U OKVIRU aktivnosti kojima se u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije obeležava Dan sećanja na stradale u NATO agresiji, danas su postavljene lansirna rampa 5P73 i rakete 5V27D/U u eksterijeru Vojnog muzeja na Kalemegdanu. Lansirna rampa i rakete pripadaju borbenom kompletu raketnog sistema S-125 (NEVA – SAM3), kojom je oboren avion „F-117“, tokom NATO agresije 1999. godine, i postavljeni su kao muzejski predmeti koji će svedočiti pomenutom događaju.

Predstavljanju eksponata prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nenad Nerić, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, članovi borbene posluge 3. raketnog diviziona 250. raketne brigade protiv vazduhoplovne odbrane Vojske Jugoslavije koji su oborili „nevidljivi avion“ i brojni posetioci.

Državni sekretar Nerić rekao je da „nije lako sećati se teških trenutaka i otvarati stare rane, jer postoje one koje nikada ne zarastu, kao i momenti koji nikako ne mogu biti zaboravljeni“.

– Iako se taj period čini dalekim, mnogima od nas uspomene su još sveže. Neka ovaj muzejski eksponat simbolizuje život svih onih koji nisu više sa nama. Počast koju odajemo stradalim vojnicima, policajcima i civilima neka bude nemi svedok tragičnih događaja. Naša je dužnost i obaveza, zbog naraštaja koji dolaze, da teške trenutke bombardovanja sačuvamo od zaborava kroz obeležavanje 24. marta i da očuvamo uspomene na one koji nisu više sa nama u želji da se takvo vreme više nikada ne ponovi, rekao je Nerić.

Prema njegovim rečima, postavljanjem tog raketnog sistema u eksterijer stalne izložbene postavke Vojnog muzeja „bogatimo našu baštinu još jednim budućim kulturnim dobrom koje će moći da vidi, kako naša, tako i strana javnost“.

– Dozvolimo vremenu da leči rane. U tome nas ne sprečava sećanje na žrtve NATO agresije 1999. godine. Neka pretraju svoje vreme, jer su svoje bitisanje pričvrstili u beskrajan lanac onoga što mi nasleđujemo, istakao je državni sekretar Nerić. (Press VS)♦
————