Brazilske kompanije godinama izvozile pokvareno meso

Koristili su kiselinu i druge hemikalije kako bi poboljšali izgled proizvoda. U nekim slučajevima korišteni su kancerogeni proizvodi - saopštila je policija

VLASTI u Brazilu suspendovale su 33 vladina funkcionera zbog navoda da su neki od najvećih brazilskih prerađivača mesa godinama prodavali pokvarenu govedinu i perad, izvještava BBC.

Tri pogona za preradu mesa su zatvorena, dok su 21 pod istragom.

Velika količina mesa koje proizvode ove kompanije se izvozi u Evropu i druge delove sveta, a Brazil je najveći svetski izvoznik crvenog mesa.

Ministar poljoprivrede u ponedjeljak će razgovarati sa stranim ambasadorima kako bi ih umirio i pokušao da sprečiti sankcije protiv brazilskih izvoznika mesa.

Federalna policija je izvršila racije na 194 lokacije u kojima je učestovalo više od 1.000 policajaca.

Istražitelji tvrde da su određeni rukovodioci firmi podmićivali inspektore i političare kako bi dobili vladine sertifikate za svoje proizvode.

Više od 30 kompanija je optuženo za kršenja sanitarnih pravila. Među njima su JBS, najveći svetski izvoznik govedine, te BRF, najveći svetski proizvođač mesa od peradi.

– Koristili su kiselinu i druge hemikalije kako bi poboljšali izgled proizvoda. U nekim slučajevima korišteni su kancerogeni proizvodi – saopštila je policija.

U drugim slučajevima, krompir, voda, pa čak i karton su mešani sa piletinom kako bi se povećala zarada.(Agencije)

Next Post

Vuk Jeremić: Sloboda dolazi u Srbiju

sub mar 18 , 2017
PREDSEDNIČKI kandidat Vuk Jeremić naglasio je danas da je neophodno na predsedničkim izborima promeniti ovaj naopak sistem i poručio da […]

DANAS