Tači pozvao Rusiju da prizna Kosovo

Kosovo's foreign minister and former premier Hashim Thaci speaks during an interview with AFP in Pristina on February 3, 2016. Thaci told AFP he received a death threat purportedly from the leader of the Islamic State organisation over his opposition to the extremist group. / AFP PHOTO / ARMEND NIMANI

‘Moskva treba priznati Kosovo i time olakšati teret koji ima Srbija’, rekao je predsjednik Kosova

PREDSEDNIK Kosova Hašim Tači poručio je Moskvi da odnose s Kosovom “vidi dalje od interesa Srbije” i ne upoređuje ih s Krimom, prenosi RTK 2. “Rusija treba da prizna Kosovo i time olakša teret koji ima Srbija”, rekao je on na skupu parlamentarnih odbora spoljnih poslova u Prištini i pozvao i preostale zemlje Evropske unije koje nisu priznale nezavisnost Kosova da to učine. Kako je rekao proglašenje nezavisnosti Kosova nije bilo jednostrano, već je bilo koordinisano s međunarodnim partnerima. Tači je pozvao i Španiju da što prije prizna Kosovo, uz poruku da Španija “nije Miloševićeva Srbija niti je Kosovo Katalonija”.

Na skupu učestvuju parlamentarci iz više evropskih država, kao i Turske, a razgovori se vode o evropskim integracijama, regionalnoj saradnji, izbegličkoj krizi i borbi protiv terorizma i radikalizma. Zastupnici su u Skupštini Kosova prošle sedmice, nakon četiri sata rasprave, sa 68 glasova za i nijednim protiv usvojili Rezoluciju o transformaciji Sigurnosnih snaga Kosova u Oružane snage Kosova. Tači je prije toga izjavio da “nema vremena za gubljenje” i da Skupština treba da donese odluku o osnivanju Oružanih snaga Kosova. On je, tokom posete Briselu, za javni kosovski servis RTK rekao da je Kosovu potrebna odluka Parlamenta o osnivanju vojske.(Agencije)