Zaštitnik građana zabrinut zbog najave prinudne naplate doprinosa poljoprivrednicima

Zaštitnik građana zabrinut zbog najave prinudne naplate doprinosa poljoprivrednicima

02/02/2017 Off By

Moja je dužnost da javno postavim pitanje pravičnosti, pravilnosti i odmerenosti zakonskih rešenja, odnosno poštovanja ustavnog načela socijalne pravde. Kako će Narodna skupština i Vlada odgovoriti na njega njihovo je pravo, ali moraju da razumeju da problem postoji i neće nestati, već samo rasti, ako se nešto ne promeni“, saopštava zaštitnik građana Saša Janković




ZAŠTITNIK građana izražava duboku zabrinutost zbog najave početka prinudne naplate poljoprivrednicima duga za doprinose i obavezno socijalno osiguranje, koji ukupno iznosi preko 90 milijardi dinara.
„Dug poljoprivrednika prema javnim fondovima je ogroman. Mnogi su već u takvoj socijalnoj situaciji da ne mogu da ga plate. Tim ljudima će radi duga biti prodavana imovina i tako će biti u još goroj situaciji, a obaveze će morati da nastave da plaćaju. Zato je moja dužnost da javno postavim pitanje pravičnosti, pravilnosti i odmerenosti zakonskih rešenja, odnosno poštovanja ustavnog načela socijalne pravde. Kako će Narodna skupština i Vlada odgovoriti na njega njihovo je pravo, ali moraju da razumeju da problem postoji i neće nestati, već samo rasti, ako se nešto ne promeni“, saopštava zaštitnik građana Saša Janković.
Dug seoskih gazdinstava prema državi dostigao je 90,8 milijardi dinara i Poreska uprava je počela da šalje opomene o iznosu poreza zbog čega bi mnogi dužnici mogli da ostanu bez njiva. U osnovi ovakvih mera je zakonsko rešenja po kome svaki vlasnik poljoprivrednog gazdinstva, bez obzira na veličinu poseda, mora da plati istu osnovicu za penziono i zdravstveno osiguranje od oko 96.000 dinara godišnje. Na tu nepravdu su upozoravali poljoprivrednici u obraćanju Vladi pre dve godine, najavljena je čak i promena propisa Zakona u PIO fondu, ali pomaka nema.
Zaštitnik građana poziva nadležne da sagledaju materijalni položaj poljoprivrednika, nejednake mogućnosti plaćanja vlasnika malih gazdinstava i velikih poseda, ali pre svega sliku sela iz kojih mladi odlaze, a ostaju stari sa minimalnim penzijama(Press ZG)