Srpsko grčki biznis forum:” Dobrodošli u Srbiju, zemlju punu prilika”

 

“Moguće je učešće investitora u privatizacijama. Imamo 167 priduzeća koja su spremna za različite modele privatizacije, pre svih nekoliko naših banja i više ugostiteljskih preduzeća. Uz RTB Bor, Petrohemiju, Azotaru, MSK, za koje smo spremni da ih učinimo atraktivnim za tržište”, rekao je srpski ministar privrede Goran Knežević


Ranka Čičak

MINISTAR privrede Goran Knežević na Srpsko grčkom biznis forumu u Beogradu pozvao je grčke investitore da ulažu u Srbiju. Srbija, rekao je Knežević, nudi različite podsticaje za investitore  i pritom  politički i ekonomski je stabilna.

Obraćajući se grčko srpskim učesnicima ovog biznis foruma Knežević je rekao da je veoma zadovoljan što su vlade i prvrednici dve zemlje odlučili da intenziviraju dijalog radi još bolje saradnje.
– Srbija je, poručio je Knežević, politički i ekonomski stabilna zemlja, čija vlada odgovorno i ozbiljno rešava sve izazove, uključujući i ono što je ostalo kao nasleđe, od privatizacija, neefikasnog javnog sektora do trome administracije.

Naveo je da je nezaposlenost u Srbiji manja nego ranije i da iznosi 13,8 odsto, dok je privredni rast 2,8 odsto, a neto priliv investicija oko dve milijarde evra, što je najviše u regionu.

Ministar privrede Srbije istakao je da Srbija investitorima nudi finansijske, kao i nefinansijske podsticaje, poput oslobađanja od taksi.

“Moguće je učešće investitora u privatizacijama. Imamo 167 priduzeća koja su spremna za različite modele privatizacije, pre svih nekoliko naših banja i više ugostiteljskih preduzeća. Uz RTB Bor, Petrohemiju, Azotaru, MSK, za koje smo spremni da ih učinimo atraktivnim za tržište”, rekao je Knežević.

Po Kneževiću  posebno je veliko interesovanje za naše slobodne zone, koje su oslobođene od PDV-a, imaju slobodan pristup tržištu od oko milijardu ljudi, a imaju i neto priliv od pet milijardi evra.

“Prilike za razvoj ekonomskih odnosa itekako postoje i verujem da će vaša poseta upisati novu stranicu u istoriju naših odnosa. Dobro došli u zemlju punu prilika i mogućnsoti”, poručio je Knežević.

Državni sekretar grčkog Ministarstva spoljnih poslova za međunarodne ekonomske odnose Jorgos Cipras je ukazao da postoje različite oblasti u kojima dve zemlje mogu da unaprede saradnju.

“Pozicije dve zemlje su ključne, ne samo kao najrazvijenijih zemalja, već su one tačke koje igraju važnu geopolitičku ulogu”, rekao je Jorgos Cipras.

Istakao je da su trgovinski odnosi dve zemlje na zadovoljavajućem nivou, ali da ima mogućnosti za proširenje, i u tom kontekstu naveo je da su važni ugovori o saradnji u oblasti prehrambene industrije.
Biće potpisan sporazum o strateškoj saradnji između srpskog Karneksa i grčkog Creta farma, u oblasti mesa i suhomesnatih proizvoda.

 

DANAS

Double Column Posts Subtitle

Vućić traži sednicu Saveta bezbednosti

Ranka Čičak Predsednik Aleksandar Vučić rekao je večeras da je Srbija uputila zahtev za hitnu sednicu Saveta bezbednosi UN i da je spreman da učestvuje u njoj: - Verujem da...

Stefanović obišao Žandarmeriju

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović obišao je danas pripadnike Žandarmerije u bazi u Lipovici gde se uverio u njihovu borbenu gotovost i spremnost.  ...

Danas: Kosovo dobija (ne) legalnu vojsku!

  Danas je u Skupštini Kosova drugo razmatranje Nacrta zakona za Ministarstvu odbrane, o Kosovskim snagama bezbednosti i Nacrtu zakona o službi u Kosovskim snagama bezbednosti.   Kroz ove zakone...

KFOR blokirao sever KiM!?

  Više od 45 vozila KFORA ušlo je na sever Kosova i Metohije, nešto pre 10 sati. Kako javlja RTS, kreću se u koloni i, prema informacijama sa terena, idu...

TURIZAM

Single Column Posts Subtitle

Dodeljene nagrade Turistički cvet

Ranka Čičak Turizam Srbije danas je vodeća privredna grana. Približava joj se samo građevinarstvo. Ove godine postilo nas je skoro...

ITALIJA: Turistička ponuda Srbije na Sajmu TTG Rimini

Turistička organizacija Srbije (TOS), u okviru promocije turizma Srbije na inostranim tržištima, predstavlja turističku ponudu na Sajmu turizma u Italiji,...

Letovanje u organizaciji Srvenog krsta Srbije: U Baošićima ove godie odmor za 1.679 dece

  U dečjem odmaralištu „Krista Đorđević“ u Baošićima kod Herceg Novog i ove godine boraviće 1.679 dece. Tamo će ovih...

IDUĆE NEDELJE “VRŠAČKI VENAC”

  Od 09 do 12 jula održaće se Međunarodni festival „Vršački Grad Festival koji je osnovan 1993. godine, postao je...

TURIZAM/ Gastronomska Srbija na Savskoj promenadi!

R.Č. Na Savskoj promenadi, između starog Savskog mosta i Beograda na vodi 23. i 24. juna od 16 čadova do...