Recepti:

 

Izbor  MARIJA RADOVIĆ

 

Potrebno:

-2 kom čili papričica, sušena

-1800 g  svinjetina, mršava

-3 dl pivo

-4 čen beli luk

-4 mala kašika krupna morska so

 

Priprema:

Papričice tostirati na suvom tiganju dok ne potamne, oko 2 minuta. Ostaviti da se ohlade, a potom ih prepoloviti po dužini i očistiti od peteljke i semenki.

U veliku posudu staviti sve gore navedene sastojke (svinjetina bez kože i kostiju od plećke ili lopatice, narezati na komade oko 5 cm), dodati 2,5 dl vode i zagrijati do vrenja. Smanjiti jačinu vatre, poklopiti i kuvati uz povremeno mešanje dok meso omekša, 60-80 minuta.

Maknuti poklopac i pustiti da tečnost ispari, a meso poprimi smeđu boju. Nastaviti pržiti na laganoj vatri uz često mešanje dok svinjetina ne počne lagano da se odvaja i posmeđi, još 10-15 min.

Dodati još 2 dl vode te sastrugati zapečene dijelove s dna posude.