Ivica Daćić priredio novogodišnji prijem za diplomate i novinare

Ivica Daćić priredio novogodišnji prijem za diplomate i novinare

14/01/2017 Off By

Danas, 14. januara pozvao je na svoj tradicionalni novogodišnji prijem  diplomate i glavne urednike i direktore srpskih medija. Pohvalio  im se visokim nivoom saradnje Srbije sa istočnim, zapadnim i zemljama u regionu


Ranka Čičak

SVOJA patriotska osećanja ministar spoljnih oslova Ivica Dačić, nije izneverio ni  na ovu „srpsku  Novu godinu“.


Danas, 14. januara pozvao je na svoj tradicionalni novogodišnji prijem  diplomate i glavne urednike i direktore srpskih medija. Pohvalio  im se visokim nivoom saradnje Srbije sa istočnim, zapadnim i zemljama u regionu.



Prošle godine naš je  ministar spojnih poslova imao 131 susret sa svetskim državnicima, od kojih je 37 bilo u  Srbiji. Rekao je da će se  njegovo ministarstvo i u narednoj godini boriti za dostojanstvo svoje zemlje. Srbija je do sada pokazala najveću spremnost za poštovanje svih dogovora iz Brisela, ali, kako kaže Dačić, prištinska strana to nije uradila. Srbija je , zahvaljujući Vladi Aleksandra Vučića ostvarila ogromne  ekonomske rezultate. Zbog toga je  postala veoma  uvažavan partner u svetu.

Ministar Dačić najavio je  i  stvaranje  okvira  za ekonomsku diplomatiju, prilagođenu  zahtevima  novog vremena. Srbija će tražiti nove prijatelje i truditi se da ne izgubi ni jednog starog. Srpsku Novu godinu čestitao je svojim gostima željom da ova godina bude sa što manje protesta i što više saradnje.


Pozdravna reč ministra spoljnih poslova Ivice Dačića

Vaše ekselencije,
 Dame i gospodo,

Dozvolite mi da vas, pre svega, pozdravim i da vam poželim srećnu i uspešnu 2017. godinu.

Godina iza nas bila je prepuna izazova, međutim, usuđujem se da kažem da smo se sa tim izazovima uspešno suočavali i da smo u novu godinu ušli sa novim iskustvima, jači i još spremniji.

Dame i gospodo,

Ministarstvo spoljnih poslova je u i u prethodnoj godini bilo u potpunosti angažovano na realizaciji spoljnopolitičkih prioriteta Republike Srbije.

Otvorili smo četiri nova pregovaračka poglavlja sa Evropskom unijom i delima pokazali iskrenu posvećenost svom najvažnijem spoljnopolitičkom cilju – punopravnom članstvu u Evropskoj uniji. Mislim da sa razlogom očekujemo da se proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji dodatno intenzivira i da u 2017. godini otvorimo više pregovaračkih poglavlja nego u prethodnoj.

Istovremeno, uspostavili smo visok nivo saradnje i sa drugim nama važnim međunarodnim partnerima – Ruskom Federacijom, SAD, Kinom, sa praktično svim zemljama članicama Evropske unije, sa susednim zemljama, kao i sa zemljama Afričke unije, Pokreta nesvrstanih i mnogim drugim državama i organizacijama iz celog sveta.

Ja, kao ministar spoljnih poslova, imao sam 131 susret sa međunarodnim zvaničnicima, od čega 37 susreta u zemlji i 94 u inostranstvu. Pored bilateralnih poseta, izdvojio bih i učešće na međunarodnim skupovima kao što su Samit Nesvrstanih zemalja u Venecueli, 15. Samit frankofonije na Madagaskaru, Samit Kina-CIEZ u Rigi, 71. zasedanje GS UN u Njujorku, Bledski strateški forum.

U kontekstu regionalne saradnje, posebno želim da istaknem doprinos Republike Srbije u pokretanju i realizaciji konkretnih projekata i aktivnosti u okviru „Berlinskog procesa“, kao pragmatičnog političkog okvira podrške Zapadnom Balkanu.

Posebnu pažnju smo posvetili očuvanju regionalne stabilnosti i ublažavanju posledica migrantske krize. To smo činili kroz dijalog sa svim relevantnim partnerima, ali i na multilateralnom nivou, gde bih želeo da istaknem naše delovanje u okviru Regionalne inicijative za migracije, azil i izbeglice (MARRI), čiji smo predsedavajući od juna 2016. do juna 2017. godina. Očuvanje regionalne stabilnosti i migrantska kriza su neki od izazova sa kojima ćemo se, nažalost, suočavati i u tekućoj godini.

Takođe želim da vas podsetim da je u drugoj polovini 2016. godine Republika Srbija predsedavala Crnomorskom ekonomskom saradnjom (BSEC), kao i da smo 13. decembra u Beogradu ugostili učesnike 35-og Sastanka saveta ministara inostranih poslova ove organizacije.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije će i u 2017. godini nastaviti da se bori za očuvanje teritorijalnog integriteta svoje zemlje. Kao što znate, nikada nismo, niti ćemo bežati od dijaloga sa bilo kim, pa ni sa predstavnicima Prištine. U više navrata smo pokazali i dobru volju i spremnost da ispunimo obaveze koje iz dijaloga proisteknu. Jednaku posvećenost i spremnost očekujemo i od druge strane, ali, nažalost, u praksi to često nije bio slučaj. Izbegavanjem ispunjenja dogovorenog, jednostranim potezima, govorom mržnje i demonstracijom sile sasvim sigurno nećemo ostvariti napredak. Baš kao ni pretnjama ugrožavanja bezbednosti diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Srbije u inostranstvu, sa kakvim se suočavamo ovih dana.

Dame i gospodo,

Kao što znate i kao što jasno pokazuju izveštaji svih relevantnih međunarodnih finansijskih institucija, Republika Srbija ostvaruje izuzetne rezultate na ekonomskom i finansijskom planu po svim parametrima. Razvijena i prosperitetna Srbija je Srbija za kakvu se zalaže Vlada sa premijerom Vučićem na čelu, Srbija kakvu žele svi njeni građani. Svojim napretkom i stabilnošću doprinosimo i razvoju čitavog regiona, i samo takva Srbija može biti i jeste priznat i uvažavan partner u celom svetu.

U tom kontekstu želim da istaknem da će jedan od prioriteta Ministarstva spoljnih poslova u narednom periodu biti uspostavljanje pravnog okvira i adekvatne strukture ekonomske diplomatije. Cilj nam je da stvorimo mrežu koja, bar u ovoj fazi, neće biti široka, ali će biti efikasna, prilagođena zahtevima vremena i koja će koristiti najbolja iskustva drugih evropskih i svetskih diplomatija.

Dragi prijatelji,

Hvala na pažnji i dozvolite mi da vam još jednom poželim sreću i uspeh na ličnom i profesionalnom planu.(Foto BERB)