Dveri: Budžet za Župu ili budžet za Jugu?

Dveri: Budžet za Župu ili budžet za Jugu?

10/01/2017 Off By

 

Opština Aleksandrovac ima veoma nizak budžet za poljoprivredu koji iznosi tek 1,1 posto ukupnog budžeta, odnosno malo više od 8 miliona dinara. U Župi poljoprivredom se bavi preko 80 posto ljudi. Na žalost, sve to opštinskim ocima nije bitno, godinama unazad za poljoprivredu se izdvaja oko 8 miliona dinara. Susedne opštine za poljoprivredu izdvajaju mnogo više: Trstenik 3,92 posto; Blace 5 posto, Ćićevac oko 2 posto




OPŠTINSKA vlast u Aleksandrovcu opet je nadmašila samu sebe. Usvajanjem predloga budžeta za 2017. opštinski doživotni funkcioneri na čelu sa predsednikom opštine Jugoslavom Stajkovcem, dokazali su da im je i dalje jedino važan lični materijalni interes.

Kako drugačije objasniti da je novim budžetom za kabinet predsednika opštine planirano preko 22 miliona dinara? To je skoro 3 puta više nego što je planirano za poljoprivredu i dva puta više nego što je planirano za mesne zajednice.

Višak iz prethodnih godina u iznosu od skoro 10 miliona dinara planiran je za uvećanje troškova predsednika opštine. Umesto da se uloži u poljoprivredu sve se slilo predsedniku opštine.

Opština Aleksandrovac ima veoma nizak budžet za poljoprivredu koji iznosi tek 1,1 posto ukupnog budžeta, odnosno malo više od 8 miliona dinara. U Župi poljoprivredom se bavi preko 80 posto ljudi. Na žalost, sve to opštinskim ocima nije bitno, godinama unazad za poljoprivredu se izdvaja oko 8 miliona dinara. Susedne opštine za poljoprivredu izdvajaju mnogo više: Trstenik 3,92 posto; Blace 5 posto, Ćićevac oko 2 posto…

Sledeća stavka iz budžeta je povećanje od 2,5 puta za proslavu Dana Opštine. Sa 400 hiljada dinara, koliko je projektovano u 2016. cena proslave skočila je na 1 milion.

Ovogodišnji budžet je za 70 miliona dinara manji u odnosu na prošlogodišnji. Pored Dana opštine i svog kabineta, Stajkovac je uvećao izdvajanja za manifestaciju “ Bucini dani“ (kojom rukovodi njegova mlađa kćerka) kao i za svoje rodno selo. Dok 80 posto sela dobija neki bedni iznos, selo Pleš odakle potiče predsednik, i ove godine dobija ogromne količine novca za investicije.

Najspornije je izdvajanje 1,5 miliona dinara za Dom kulture koji je pre neku godinu renoviran i najmoderniji je u opštini Aleksandrovac.

Dok susedno selo Bzenice nema ni metar asfalta i svake godine se zaobilazi u planovima.

Odbornici Dveri su svojim amandmanima pokušali da ublaže ovakav nacrt budžeta. Tražili su budžet za poljoprivredu od 3,3 posto, veću pomoć za porodice i decu, osnivanje Fonda za učesnike ratova ‘90 godina, kojih u Aleksandrovcu ima veliki broj, veću pomoć pravoslavnoj crkvi, znatno smanjenje planiranih sredstava za Dan opštine itd.

Na žalost ni jedan od amandmana nije prihvaćen od opštinske većine.

To ponašanje odbornika Pokreta za Župu nije iznenađenje. Problem je kad lažna opozicija SNS,SPS i DS ćuti i ne predloži ni jedan amandman.