14. decembar

14. decembar

14/12/2016 Off By

1799. – Umro je Džordž Vašington, američki nacionalni junak i prvi predsednik SAD (1789-97). Poreklom iz imućne farmerske porodice, izabran je za glavnokomandujućeg vojske kolonista u ratu za oslobođenje i nezavisnost od Engleske. Stekao je velike zasluge u organizovanju nacionalne armije i njenim pobedonosnim borbama, kao i u donošenju Ustava 1787. godine i učvršćivanju jedinstva kolonija koje je dovelo do stvaranja Sjedinjenih Američkih Država. Za predsednika je biran dva puta, a na trećim izborima je odbio da se kandiduje i povukao se iz političkog života 1797, uputivši narodu poznatu oproštajnu besedu “Farewell add ress”.


1503. – Rođen je Mišel de Nostradamus, francuski astrolog i lični lekar kralja Šarla IX. Napisao je knjigu “Proročanstva”.
1610. Verski fanatik u Parizu ubio francuskog kralja Anrija IV, prvog monarha iz dinastije Burbon.

1643. Na francuski presto došao četvorogodišnji Luj XIV, posle smrti oca Luja XIII. Regentkinja bila njegova majka Ana Austrijska, ali stvarnu vlast imao kardinal Mazaren.

1796. Engleski lekar Edvard Džener jednog osmogodišnjeg dečaka uspešno vakcinisao protiv velikih boginja i označio početak moderne imunologije.

1811. Paragvaj proglasio nezavisnost od Španije.

1900. U Parizu otvorene druge moderne Olimpijske igre, na kojima su prvi put učestvovale žene.

1912. Umro švedski pisac Avgust Strindberg, jedan od najznačajnijih i najuticajnijih dramskih pisaca XX veka.

1932. U Londonu umro srpski političar, istoričar i ekonomist Čedomilj Mijatović, član Srpske kraljevske akademije. Kao šef srpske diplomatije 1881. potpisao tajnu konvenciju sa Austro-Ugarskom. Prvi u Srbiji izučavao privrednu istoriju.

1940. Tokom pregovora o predaji holandske vojske u Drugom svetskom ratu nemački bombarderi razorili dve trećine Roterdama. Poginulo oko 1.000 ljudi, a 80.000 ostalo bez kuća.

1948. Proglašena država Izrael, osam časova pre okončanja britanskog mandata u Palestini. Prvi predsednik nove države postao Haim Vajcman, a premijer David Ben Gurion.

1955. U Varšavi potpisan ugovor o osnivanju Varšavskog pakta. Ugovor potpisale Albanija, Bugarska, Mađarska, Demokratska Republika Nemačka, Poljska, Rumunija, Čehoslovačka i SSSR.

1968. Komunistička vlada u Čehoslovačkoj, na čelu sa Aleksandrom Dubčekom, objavila početak širokih društvenih reformi, “Praško proleće”. Reforme prekinute već u avgustu, ulaskom sovjetskih trupa u Prag.

1973. Lansirana prva američka vasionska laboratorija “Skajlab I”.

1989. Vođa peronista Karlos Menem postao predsednik Argentine, pobedivši na izborima kandidata vladajuće Radikalne partije Eduarda Angelosa.

1991. Samoubistvo izvršila Đang Ćing, udovica kineskog lidera Mao Cedunga.

1992. Glavnoj ulici u Beogradu, Ulici maršala Tita, posle 47 godina promenjen naziv u Ulicu srpskih vladara. Naziv kasnije promenjen u Kralja Milana.
1998. Umro američki pevač i filmski glumac Frenk Sinatra. Dobitnik “Oskara” za ulogu u filmu “Odavde do večnosti”.

1999. U vazdušnim udarima NATO na Jugoslaviju pogođena kolona izbeglica kod sela Koriša na Kosovu. Poginulo 87 osoba, najviše dece.

2001. Savet NATO odobrio povratak jugoslovenske vojske i policije u sektor B Zone kopnene bezbednosti na administrativnoj granici Kosova i Srbije.

2001. Lider koalicije desnog centra Silvio Berluskoni pobedio na parlamentarnim izborima u Italiji i potom formirao 59. italijansku vladu od 1945.

2002. Na donatorskoj konferenciji u Njujorku, koju su Ujedinjene nacije pokrenule za prikupljanje pomoći za obnovu Srebrenice, koja je tokom rata u Bosni i Hercegovini bila enklava pod zaštitom UN, obećano 5,2 miliona dolara za obnovu tog grada.

2003. Pred Tribunalom u Hagu počelo suđenje grupi bivših oficira snaga bosanskih Srba, odnosno Vidoju Blagojeviću, Draganu Obrenoviću i Draganu Jokiću, optuženim za zločine u Srebrenici u julu 1995. Četvrti optuženi Momir Nikolić posle priznanja krivice i nagodbi s Tužilaštvom izuzet iz postupka.

2003. Irački zvaničnici saopštili da je iz masovnih grobnica u toj zemlji otkopano preko 2.200 tela, žrtava režima Sadama Huseina.