Vučić: bez EU neću da učestvujem u stvaranju budućnosti Srbije.

Ranka Čičak


U BEOGRADU  je danas potpisan finansijski  ugovor za podršku transformaciji javne uprave Srbije. U prostorijama EU info centra jedva se moglo smestiti više od 200 novinara iz celog sveta, zainteresovanih za ovaj događaj. Tu su  bili i   premijer, Aleksandar Vučić i komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju EU, Johanes  Han. Oboje su zadovoljni što je Srbija ovim ugovorom dobila od EU 80 miliona evra. Han je rekao da je ova pomoć Srbiji korisna i za EU , jer će se srpska javna uprava brže prilagoditi standardima EU:

-Od 2007. godine  EU je investirala u Srbiju 2 milijarde  bespovratnih sredstava i već vidimo prve rezultate – bolje ekonomske pokazatelje i privlačenje investitora. Iduće  godine  30 fakulteta će dobiti 27 miliona evra za svoju obnovu. I to je interes EU. Cilj nam je cirkulacija mozgova, tako da stručnjaci, birajući gradove , dođu i u Beograd.

Evropski komesar  kaže da  je njegov odnos sa srpskim premijerom prijateljski i radan. Pohvalio je  ponašanje Srbije u rešavanje migrantske krize i rekao da će EU i dalje ekonomski pomagati Srbiju:

-Srbija mora računati na EU i ona na nju. U istom smo  čamcu. Današnji doprinos  samo je još jedan pokazatelj te podrške.

Vučić je rekao da zemlje koje nemaju ekonomski rast kao Srbija ne mogu ni da očekuju takvu pomoć:

To je veliki novac i  vratićemo ga u 6 tranši.  Današnji sastanak govori  o našoj želji da  pripadamo porodici evropskih naroda i da je Srbija na dobrom putu.

Novinari su pitali Vučića o izborima i dobili  odgovor da je posao Vlade da brine o narodu, a o izborima će misliti kada dođu, a  kampanja će biti kratka. Izbori će biti i pitanje opredelenja za generalnu politiku države. A premier podseća da se naša država već  opredelila za ulazak u EU:

Dve trećine naše trgovine je sa EU. Nemačke, austrijske i italijanske kompanije zapošljavaju kod nas 70.000 ljudi. I ovih 80 miliona evra odvojili su za nas  poreski obveznici EU. Ja sam zahvalan. Pare neće biti bačene. Dogovoriti ćemo se s EU kako da ih potrošimo i o konkretnim projektima.

Johanes Han najavio je za sledeću nedelju otvaranje prvih poglavlja sa Srbijom, ali na pitanja koja će to poglavlja biti, odgovor je dao Vučić:

Otvoriće se poglavlje 5 o javnim nabavkama. Oko otvaranja poglavlja 24 i 25 još nemamo potpunu  saglasnost. Hoće da vide hoće li nešto dobiti od Srbije i od toga zavisi hoće li ova  poglavlja biti otvorena sada ili kasnije. Što se pregovora s Prištinom  tiče, mi ispunjavamo sve dogovore. Ne očekujem da će oni ispuniti šta je dogovoreno. Imaju moćne zaštitnike. Dvadeset tri najmoćnije zemlje već su priznale  Kosovo.

Atmosferu je zatalasalo pitanje o medijskim slobodama. Vučić je novinarima rekao da se ne meša u njihov posao i da je spreman da, kao i uvek, odgovori na svako pitanje:

-Ne mogu oni koji gube na političkoj sceni i njihovi mediji da  prihvate  činjenicu da su slabiji jer manje rade. Neće nikada priznati da Vučić radi dobro i on uvek mora da bude kriv. A ja se toga ne plašim. Čak su objavili da sam  otišao na put u Emirate, kako bih prodao  sopstvenu ćerku. Više primedbi na medije imam ja, nego oni na mene. Ne plašim se, jer govorim istinu. Mogu da me mrze i čeznu za DOS om. Ja nikoga nikada nisam pozvao da protestvujem zbog izveštavanja. Politički stavovi Dveri i ostalih me ne interesuju. Iamo konkretnih poslova, a političke zahteve treba rešavati na izborima. Nama je važna Evropa. Bez nje ne bi imali nikakav rast. Pre izbora rekao sam da je naš put evropski i nisam lagao. Sve one koji su protiv EU pitam odakle bi nam bile pare za razvoj da nema EU koja  je ovde investirala i zaposlila pola Srbije? Prošle  vlade su u  prihode zemlje računale novac koji su dobijali pljačkaškim privatizacijama i rasprodajom fabrika. Prodali su Srbiju, pa se hvale da imaju dobit. Ja bez EU neću da učestvujem u stvaranju budućnosti Srbije. Ali, u isto vreme poručujem i Hanu i Devenportu da cela Srbija neće postati civilno društvo, niti ja imam iste ideje kao civilno društvo, niti pripadam tamo. 

DANAS

Double Column Posts Subtitle

SNS: Obradovićeva osudila verbalno nasilje nad Dijanu Hasalović

Ranka Čičak Marija Obradović potpredsednica Glavnog odbora SNS zabrinuta je zbog eskalacije nasilja u naše društvu. Danas je na konferenciji za medije pozvala sve žene iz opozicije koje se bave...

Aleksandar Vučić objavio: SNS ubedljivi pobednik na lokalnim izborima

  Ranka Čičak Aleksandar Vučić se večeras na konferenciji za medije u sedištu SNS, pohvalio da su u Kuli osvojili 59,6 odsto glasova, Doljevcu 83,4 odsto, Kladovu 59 odsto i...

U čast Vojske: Oskrnavljeno groblje u Lipljanu

  Srpski stanovnici Lipljana jutros su na pravoslavnom groblju u ovom gradu zatekli porušene i oskrnavljene spomenike.   Na nekim spomenicima porušene su nadgrobne ploče. Kosovska policija izašla je na...

Beograd: Danas protest pod parolom “Hajde da se prebrojimo”

  Protest protiv nasilja, koji je počeo kao odgovor na napad na Borka Stefanovića u Kruševcu, bi će održan večeras u 18 sati na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu....

TURIZAM

Single Column Posts Subtitle

Dodeljene nagrade Turistički cvet

Ranka Čičak Turizam Srbije danas je vodeća privredna grana. Približava joj se samo građevinarstvo. Ove godine postilo nas je skoro...

ITALIJA: Turistička ponuda Srbije na Sajmu TTG Rimini

Turistička organizacija Srbije (TOS), u okviru promocije turizma Srbije na inostranim tržištima, predstavlja turističku ponudu na Sajmu turizma u Italiji,...

Letovanje u organizaciji Srvenog krsta Srbije: U Baošićima ove godie odmor za 1.679 dece

  U dečjem odmaralištu „Krista Đorđević“ u Baošićima kod Herceg Novog i ove godine boraviće 1.679 dece. Tamo će ovih...

IDUĆE NEDELJE “VRŠAČKI VENAC”

  Od 09 do 12 jula održaće se Međunarodni festival „Vršački Grad Festival koji je osnovan 1993. godine, postao je...

TURIZAM/ Gastronomska Srbija na Savskoj promenadi!

R.Č. Na Savskoj promenadi, između starog Savskog mosta i Beograda na vodi 23. i 24. juna od 16 čadova do...