LSV: Od reorganizacije EPS samo štete

LSV: Od reorganizacije EPS samo štete

27/11/2016 Off By

 

Umesto silnih ušteda kojima je pravdano centralizovanje svih pet privrednih društava za distribuciju električne energije u Srbiji, uključujući i „Elektrovojvodinu“, poslovanje EPS-a nakon reorganizacije te kompanije prate samo afere i štete


 

UKOLIKO je tačno pisanje pojedinih medija da je EPS oštećen za više desetina miliona evra, nije dovoljno samo da čitava afera dobije epilog na sudu. U svakoj normalnoj zemlji bilo bi logično i da ministar Aleksandar Antić u tom trenutku podnese ili barem ponudi ostavku iz moralnih razloga, kaže Robert Kolar, poslanik LSV  u  Skupstini AP Vojvodine i podseća daje Liga socijaldemokrata Vojvodine je na vreme upozoravala na niz problema i štetu koju će izazvati loše koncipirana reorganizacija Elektroprivrede Srbije. A, upravo je ministar Antić, sa bivšim direktorom EPS-a Aleksandrom Obradovićem još oktobra 2015. godine najavljivao da će uštede usled te reorganizacije dostići pola milijarde evra.

Umesto silnih ušteda kojima je pravdano centralizovanje svih pet privrednih društava za distribuciju električne energije u Srbiji, uključujući i „Elektrovojvodinu“, poslovanje EPS-a nakon reorganizacije te kompanije prate samo afere i štete.

U međuvremenu, stručnjaci i inženjeri koji su decenije proveli brinući o razvoju, na primer, jedne „Elektrovojvodine“ i mladi ljudi koji su školovani da ih naslede u tom iskustvu, sada su u zapećku, dok glavnu reč vode japiji u Beogradu, sa političkim vezama. Iz Beograda se ne vide kvarovi niti potrebe stručnjaka na terenu, nego samo potrebe za centralizovanim javnim nabavkama.

Sve je jači utisak da je cilj takve reorganizacije, izvedene po savetima konsultantskih kuća dovedenih pod sumnjivim okolnostima, obezvređivanje EPS kako bi neko tu kompaniju kupio što jeftinije.

Prethodni direktor EPS zato nije smeo biti smenjen samo zbog rasipništva i kupovine luksuznih automobila, nego treba da odgovara zbog katastrofalne reorganizacije čije se posledice već vide i tek će se videti ako se greške ne priznaju i isprave.

Krajnji je trenutak da se isprave promašaji u reorganizaciji EPS, da se sistem decentralizuje i da se spreče nove štete.

Isto tako, krajnji je trenutak da se umesto jednog operatora distributivnog sistema uspostavi više, od kojih bi jedan svakako bila „Elektrovojvodina“.

Liga socijaldemokrata Vojvodine je zahtevala i zahteva da EPS treba decentralizovati a „Elektrovojvodini“ vratiti status koji je imala – preduzeća koja je zaduženo za razvoj i održavanje elektrodistributivnog sistema i brigu o potrošačima električne energije na teritoriji Vojvodine.