Crnogorski ombudsman prati poštovanje prava uhapšenih građana Srbije

Crnogorski ombudsman prati poštovanje prava uhapšenih građana Srbije

25/10/2016 Off By

Kontrolni tim crnogorskog ombudsmana posetio je srpske državljane u prostorijama policije dan nakon hapšenja. Primedbe jednog lica na prekomernu upotrebu sile prilikom lišavanja slobode crnogorski ombudsman dalje ispituje, a ostali nisu imali zamerke na postupanje službenih lica




BEOGRAD.- Crnogorski zaštitnik ljudskih prava i sloboda (ombudsman) Šućko Baković  obavestio je zaštitnika građana Srbije   da je kontrolisao zakonitost postupanja prema nedavno uhapšenoj grupi građana Srbije u Crnoj Gori i da od četrnaest lica koja su zadržana, trinaest nije imalo nikakvu primedbu na profesionalnost policije tokom hapšenja i policijskog zadržavanja, dok je jedan imao primedbe na grubost tokom samog hapšenja, ali ne i kasnije.
Kontrolni tim crnogorskog ombudsmana posetio je srpske državljane u prostorijama policije dan nakon hapšenja. Primedbe jednog lica na prekomernu upotrebu sile prilikom lišavanja slobode crnogorski ombudsman dalje ispituje, a ostali nisu imali zamerke na postupanje službenih lica. Svi oni osporavaju razlog za hapšenje, ali su uhapšeni po nalogu nadležnog tužioca, a crnogorski ombudsman, kao i srpski, ne kontroliše rad tužilaštva. Baković je Jankoviću preneo da će nastaviti da prati poštovanje prava uhapšenih građana Srbije.
Ombudsmani Srbije i Crne Gore redovno sarađuju u kontroli poštovanja prava građana dve države.
Dvadeset državljana Republike Srbije lišeni su slobode 15. oktobra u Crnoj Gori zbog sumnje da su planirali napad na državne institucije Crne Gore tokom izborne noći, od kojih je šest ubrzo pušteno, dok su ostali i dalje lišeni slobode. (Press ZG)