Pet razloga zašto trba da pijemo pivo

Pet razloga zašto trba da pijemo pivo

02/09/2016 Off By

 

PIVO je jedno od najpopularnijih i najstarijih alkoholnih pića.

Pivo je u prošlosti imalo toliku važnost da se našlo u Hamurabijevom zakoniku, prvom pisanom zakoniku na svetu u kojem piše da pivo ne sme da sadrži previše vode niti da bude skupo.

Pivo je potpuno prirodan i biološki uravnotežen proizvod, pa se s pravom smatra tekućom hranom. Energetska vrednost jedne litre standardnog piva odgovara energetskoj vrednosti jedne litre punomasnog mlijeka.

U pivu uživamo zbog njegovog jedinstvenog ukusa i mirisa. Ono pozitivno deluje i na naše fizičko stanje. Naravno, pod uslovom da se konzumira umereno.

Pivo…

Smanjuje rizik od bolesti srca.

Istraživanja su potvrdila da umerena konzumacija piva smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Razlog je jednostavan: alkohol povećava razinu HDL-a, odnosno dobrog kolesterola čime se smanjuje mogućnost zadebljanja arterija i zgrušavanja krvi koje može prethoditi srčanom udaru.

Bogato je vitaminom B6

Pivopije imaju za 30 posto veću količinu vitamina B6 u krvi od ljudi koji ne piju pivo i dvostruko veću od ljudi koji konzumiraju crveno vino.

Sprečava stvaranje bubrežnog kamenca

Ljubitelji piva imaju 40 posto manje šanse da dobiju bubrežni kamenac od onih koji ga ne piju. Studija nije mogla odrediti koji sastojak je zaslužan za to, ali bez obzira, rezultat je impresivan.

Pomaže ženama da lepše stare

Dokazano je da umerena konzumacija alkohola pomaže u očuvanju gustoće kostiju i mentalnih sposobnosti kod starijih žena. Ali, to nije sve. Flavonoidi u hmelju, glavnom sastojku piva, imaju slična svojstva kao estrogen pa mogu poslužiti kao prirodni dodatak hormonima kod žena u menopauzi.

Sprečava rak

Hmelj sadrži i ksantohumol, tvar koja uništava određene enzime u organizmu koji mogu aktivirati rak te pomaže telu u suzbijanju tvari koje uzrokuju rak. Ksantohumol se trenutno testira u svrhu pronalaska preventivnog načina liječenja raka prostate i debelog creva.