Recepti: palačinke sa čokoladom

Izbor MARIJA RADOVIĆ

Potrebno (za 4 osobe):

  • 10 kom palačinka
  • 200 g šećer kristal
  • 20 g kakao u prahu, nezašećereni
  • 2 kašika gustin
  • 1 prstohvat so
  • 3 kom jaje kokošje (celo)
  • 2 kom žumance kokošije
  • 0.5 l mleko kravlje, punomasno
  • 200 g tamna čokolada
  • 45 g maslac, neslani
  • 1 mala kašika ekstrakt badema
  • 4 kapi ekstrakt pomorandže
  • kikiriki
  • pavlaka tučena (30% masti ), slatka

Priprema

Pomešajte šećer, kakao, gustin i so. Umešajte jaja, žumanca i mleko. Kuvajte na laganoj vatri dok se ne zagreje i dodajte otopljenu čokoladu. Kuvajte mešajući dok se ne zgusne.

Dodajte maslac, ekstrakt badema i narandže. Prekrijte prozirnom folijom da se ne bi stvorila kožica. Ispecite deset palačinki te svaku napunite  pudingom i tučenom slatkom pavlakom. Zamotajte ih i prelijte ostatkom pudinga. Ukrasite kikirikijem i tučenom slatkom pavlakom.

Palačinke možete premazati mlečnim namazom i napuniti pudingom, a umesto kikirikijem ukrasite ih pečenim lešnicima.

Pecite ih od 20 do 30 minuta na 130-140°C. Nakon toga ćete lako skinuti kožicu.♦