Recepti: zapečeni makaroni u tikvicama

Recepti: zapečeni makaroni u tikvicama

10/07/2016 Off By

 

izbor MARIJA RADOVIĆ

Potrebno:

700 g tikvica

30 ml maslinovog ulja

1 luk

Makaroni

500 ml vode

nekoliko cvetova tikvice

30 g naribanog parmezana

Priprema:

Nožem za guljenje krompira na tanke šnite po dužini izrežite polovinu tikvica. Započnite spiralno slaganje tikvica unutar kalupa, slažući jednu iznad druge tako da prelaze rub kalupa. Kasnije ćete ih morati zatvarati tako da vam višak tikvice treba da viriti van posude.

Preostale tikvice narežite na kockice, kratko ih predinstajte u tavi na maslinovom ulju s usitnjenim lukom i zatim maknite na stranu u manju posudu. U istoj posudi u 550 ml tople vode uspite sadržaj vrećice i uz lagano mešanje pustite da zavri. Kuvajte na srednje jakoj vatri 5 minuta uz neprestano mešanje. Po želji dodajte cca 10 g maslaca i promešajte. Na samom kraju dodajte i umešajte usitnjene tikvice s početka.

Naribajte parmezan, promešajte i istresite testeninu s raguom tikvica u kalup s tikvicama, zatvarajući ga spiralno vrhovima tikvica. Nauljite tikvice po vrhu s kistom, malo posolite i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C /20 minuta. Nakon što ih izvadite iz rerne i dekorišite cvetovima tikvica i poslužite toplo.

Posluživanje

Izvadite iz rerne kada je gotovo, poškropite maslinovim uljem, lagano naribajte još malo parmezana i poslužite toplo. Mala tajna Kalup možete posipati krušnim mrvicama i parmezanom pa na kraju i dodatno gratinirati.♦