NBS: SMANJENA REFERNTNA KAMATNA STOPA

NBS: SMANJENA REFERNTNA KAMATNA STOPA

07/07/2016 Off By

 

Pored boljih makroekonomskih performansi naše ekonomije, spoljni rizici mogli bi biti umanjeni mogućim dodatnim ekspanzivnim merama monetarne politike Evropske centralne banke i Banke Engleske, kao i sporijim zaoštravanjem monetarne politike FED-a od prethodno očekivanog


IZVRŠNI odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu smanji za 0,25 procentnih poena, tako da ona od danas iznosi 4 odsto.

Istovremeno, Izvršni odbor je na današnjoj sednici usvojio i izmenu Odluke o kamatnim stopama Narodne banke Srbije, kojom je koridor kamatnih stopa u odnosu na referentnu kamatnu stopu dalje smanjen sa ±1,75 odsto na ±1,50 odsto. Ta mera, po oceni Izvršnog odbora, doprineće daljoj stabilizaciji kamatnih stopa na međubankarskom novčanom tržištu, postepenom smanjenju raspona između prosečne repo stope ostvarene na repo aukcijama i referentne kamatne stope, kao i jačanju transmisije kroz kanal kamatnih stopa.

Donoseći odluku o daljem smanjenju referentne kamatne stope, Izvršni odbor je ocenio da će se niski inflatorni pritisci zadržati i u narednom periodu, pre svega po osnovu većine domaćih faktora. Na niske inflatorne pritiske ukazuju i dodatno snižena inflaciona očekivanja tržišnih učesnika. Sprovođenje mera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi se nastavlja. Smanjena je spoljna neravnoteža, a njeno dalje smanjenje očekuje se i u narednom periodu. Bolje makroekonomske performanse naše ekonomije i njene izglede za naredni period potvrdio je u junu i Međunarodni monetarni fond, a agencija Fitch Ratings je 17. juna povećala kreditni rejting Srbije.

Izvršni odbor je ocenio i da rast neizvesnosti u međunarodnom okruženju nalaže opreznost monetarne politike. Ona se pre svega odnosi na efekte koje će izlazak Velike Britanije iz Evropske unije imati na međunarodna finansijska i robna tržišta, a time i na zemlje u usponu, pa i Srbiju. Pored boljih makroekonomskih performansi naše ekonomije, spoljni rizici mogli bi biti umanjeni mogućim dodatnim ekspanzivnim merama monetarne politike Evropske centralne banke i Banke Engleske, kao i sporijim zaoštravanjem monetarne politike FED-a od prethodno očekivanog.

Izvršni odbor je konstatovao da, u postojećim okolnostima, smanjenje referentne kamatne stope na 4 odsto obezbeđuje vraćanje inflacije u granice cilja sledeće godine.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 11. avgusta.(Press NBS)♦