Recept: Šarlota sa jagodama

izbor: MARIJA RADOVIĆ

Potrebno:

20 piškota

200 g. jagoda (ili malina iz zamrzivača) i

50 g za ukrašavanje

50 g šećera

20 g maslaca

Za krem:

2,5 dl mleka

kesica vanilina

4 žumanceta

80 g šećera, kesica želatina

Za prvi fil: 2 dl slatke pavlake, 50 g šećera

Za drugi fil: 50 g jagoda, 150 g šećera, limun pomorandže

Priprema:

Vanilin šećer dodajte mleku i zagrejte ga. Žumanca umutite sa šećerom pa ih polako dodajte u vrelo mleko i nastavite da kuvate na tihoj vatri dok se krem ne zgusne. Otprilike 8 minuta. Zatim krem sklonite s vatre, dodajte želatin koji ste prethodno rastopili u hladnoj vodi, dobro izmešajte i ostavite da se ohladi.

Šlag za prvi fil umutite penasto sa šećerom i pomešajte s ohlađenim kremom.

Za drugi fil: izmiksajte jagode, limunov sok i šećer, i stavite u frižider. Modlu premažite maslacem.

Na dno stavite pek papir isečen u obliku kruga. Uz ivicu poređajte piškote pa sipajte trećinu ohlađenog krema, polovinu fila od jagoda, zatim drugu trećinu i ostatak jagoda. Završite kremom, prekrijte tankom folijom i stavite u frižider najmanje tri sata. Pre služenja izvadite šarlotu na tacnu i ukrasite je voćem uvaljanim u šećer.♦