29. maj

29. maj

29/05/2016 Off By

1903. – Kralja Srbije Aleksandra Obrenovića, ubili su u Beogradu atentatori zavereničke organizacije Crna Ruka, koju je osnovao ministar policije Apis.


1453. – Otomanska armija pod komandom Sultana Mehmeda II Fatiha, posle duge opsade, savladala je odbranu Konstantinopolja, Carigrada, i time srušila carevinu Vizantiju.

1727. – Petar II je proglašen za Cara Rusije.

1864. – Meksički Imperator Maksimilian, prvi put je došao u Meksiko.

1867. – Austro-ugarski ugovor pod nazivom Ausglajh (Ausgleich, prev. kompromis) uspostavio je Austro-ugarsku monarhiju, a 8. Juna je Car Franc Jozef (Joseph) bio krunisan kao kralj Mađarske.

1875. – Rođen je srpski pisac Svetozar Ćorović, koji je u Mostaru 1896. s Aleksom Šantićem i Jovanom Dučićem pokrenuo list “Zora”, u kojem je ostvario plodan pripovedački i urednički rad. Bio je među vodećim srpskim nacionalistima koji su predvodili akcije protiv okupatorskog austrougarskog režima u Bosni i Hercegovini. U Prvom svetskom ratu je interniran i potom mobilisan. Otpušten je pošto je oboleo i 1919. je umro. U svojim pripovetkama, dramama i romanima opisivao je život u Hercegovini, pišući neposredno, stilom koji se odlikuje živopisnošću i lakoćom kazivanja. Dela: romani “Stojan Mutikaša”, “Ženidba Pere Karantana”, “Majčina Sultanija”, zbirke pripovedaka “U časovima odmora”, “Moji poznanici”, “Brđani”, drame “Zulumćar”, “On”, “Adam-beg”, “Ajša”.

1879. – Rođen je srpski pisac Kosta Abrašević, radnički pesnik koji je, budući pripadnik srpske socijaldemokratije, i poeziju shvatao kao sredstvo za postizanje socijaldemokratskih ciljeva. Njegovi umetnički neuobličeni stihovi – što u prvom redu valja pripisati činjenici da je stvarao izuzetno mlad (umro je u 19. godini) – prožeti su ljubavlju prema trudbenicima. Ime Abrašević nose mnoga kulturno-umetnička društva u Srbiji. Pesme: “Zviždi vetre”, “Svet je nama otadžbina”, “Bratstvo”, “Crvena”.

1886. – Hemičar Džon Pemberton (John Pemberton) dao je u lokalnim novinama, Atlanta Journal, svoj prvi oglas za svoje novo piće Koka-kolu (Coca-Cola). Koka-kola je postala jedno od najprodavanijih bezalkoholnih pića ikada napravljenih širom sveta.

1903. – Rođen je američki filmski glumac, komičar Bob Houp (Bob Hope).

1903. – Kralja Srbije Aleksandra Obrenovića, ubili su u Beogradu atentatori zavereničke organizacije Crna Ruka, koju je osnovao ministar policije Apis.

1917. – Rođen je Džon Ficdžerald Kenedi (John F. Kennedy), bivši, 35-i američki predsednik.

1919. – Tokom pomračenja Sunca, u praksi su potvrđene Ajnštajnove teorije.

1940. – British forces began their evacuation from Dunkirk, France

1950. – U luku u Halifaksu, Nova Škotska, (Halifax, Nova Scotia) u Kanadi, uplovio je brod ‘Sveti Rok’ (St. Roch), prvi brod koji je oplovio Severnu Ameriku.

1979. – U Zimbabveu je proglašen prvi crni biskup.

1982. – Papa Jovan Pavle II započeo je svoje putovanje u Veliku Britaniju kao prvi papa koje posetio Ostrvo u prethodnih 450 godina.

1985. – U Briselu je na fudbalskom stadionu “Heysel”, u sukobu engleskih i italijanskih navijača, 39 lica izgubilo život, a preko 500 je bilo povređeno. Nakon ovog incidenta, engleskim klubovima je sledećih pet godina bilo zabranjeno učešće na evropskim takmičenjima.

1990. – Boris Jeljcin je izabran za predsednika Ruske federacije.

1992. – Jedinice Ujedinjenih nacija zauzele su zgradu aerodroma u Sarajevu, da bi omogućile sletanje aviona sa humanitarnom pomoći za stanovništvo.

2005. – U Francuskoj, koja je jedan od osnivača ujedinjene Evrope, na referendumu je velikom većinom odbijen predlog Evropskog Ustava, čime je bačena senka na budućnost Evropske zajednice, i Evrope u celini.♦