NBS: Devizne rezerve u aprilu – 9.338,0 miliona evra

NBS: Devizne rezerve u aprilu – 9.338,0 miliona evra

11/05/2016 Off By

Odlivi iz deviznih rezervi u aprilu nastali su po osnovu intervencija Narodne banke Srbije prodajom deviza na međubankarskom deviznom tržištu (160 miliona evra), kao i plaćanja obaveza prema inokreditorima i smanjenja devizne obavezne rezerve banaka u ukupnom iznosu 101,1 milion evra


DEVIZNE rezerve Narodne banke Srbije su na kraju aprila iznosile 9.338,0 miliona evra, čime se obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 230 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga.

Neto devizne rezerve (ukupne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) su na kraju aprila iznosile 7.753,0 miliona evra.

Smanjenje ukupnih deviznih rezervi Narodne banke Srbije u aprilu iznosi 162,9 miliona evra, dok su neto devizne rezerve smanjene za 129 miliona evra.

Odlivi iz deviznih rezervi u aprilu nastali su po osnovu intervencija Narodne banke Srbije prodajom deviza na međubankarskom deviznom tržištu (160 miliona evra), kao i plaćanja obaveza prema inokreditorima i smanjenja devizne obavezne rezerve banaka u ukupnom iznosu 101,1 milion evra. Pored toga, po osnovu otplate poslednje rate glavnice duga MMF-u na ime iskorišćenih sredstava u okviru stand-by aranžmana iz 2009. godine, servisiranja stare devizne štednje, kao i po ostalim osnovima, iz deviznih rezervi su realizovani odlivi u ukupnom iznosu od 12,4 miliona evra.

Veći prilivi u devizne rezerve Narodne banke Srbije ostvareni su po osnovu korišćenja kredita i od donacija u ukupnom iznosu od 42,1 milion evra. Takođe značajan priliv u devizne rezerve Narodna banke Srbije je ostvarila uspešnim upravljanjem deviznim rezervama u proteklom mesecu, kao i po osnovu ostalih povećanja u ukupnom iznosu od 68,5 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu iznosio je 488,2 miliona evra i bio je za 135,1 milion manji nego u prethodnom mesecu. U prva četiri meseca ove godine u međubankarskoj trgovini realizovan je ukupno 2.473,1 milion evra.

Dinar je u aprilu nominalno aprecirao prema evru za 0,2 odsto, a Narodna banka Srbije je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 10 miliona evra i prodajom 150 miliona evra u cilju ublažavanja preteranih dnevnih oscilacija kursa.(Press NBS)♦