London: Kan izabar za gradonačelnika

London: Kan izabar za gradonačelnika

07/05/2016 Off By

U trenutku dok je Kan govorio, kandidat stranke ekstremne desnice Britain First Paul Golding, koji je stajao iza njega s drugim kandidatima, okrenuo mu je leđa


ČLAN laburističke stranke Sadik Kan izbaran je za gradonačelnika Londona, pokazali su konačni rezultati izbora objavljeni noćas. Tako je Kan postao prvi musliman na čelu britanske prestolnice. Sin je pakistanskoga imigranta, vozača autobusa. Dobio je 1.310.143 glasa, dok je njegov glavni suparnik, konzervativac Zak Goldsmit, sina milijardera Džimija Goldsmita dobio 994.614 glasova.

U trenutku dok je Kan govorio, kandidat stranke ekstremne desnice Britain First Paul Golding, koji je stajao iza njega s drugim kandidatima, okrenuo mu je leđa.

Šef laburističke stranke na Twitteru je čestitao Kanu napisavši kako jedva čeka da s njim počne sarađivati “kako bi London postao grad pravedan za sve”.

Zastupnik Tootinga, južne londonske četvrti, Kan će na dužnost gradonačelnika naslediti ekscentričnoga konzervativca Borisa Džonsona, pristašu izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.♦