Univerzalna korist od jabukovig sirćeta

U jabuovom sirčetu možemo naći minerale, vitamine, pektin i ostale tvari koje nastaju fermentacijom. Od minerala, ovo sirće sadrži kalijum, natrijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, hlor, fluor, sumpor, silicijum, železo i bakar, a od vitamina sadrži vitamin A, B1, B2, B6, C i E

 


JABUKOVO sirće je poznato po svom karakterističnom ukusu i mirisu. Sadrži mnogo hranjivih tvari koje imaju pozitivno delovanje na zdravlje. Vrlo je važan kao začin, a između ostalog jača imunitet i pomaže u prevladavanju mnogih problema povezanih s brzim načinom života (loše raspoloženje, umor).

U jabuovom sirčetu možemo naći minerale, vitamine, pektin i ostale tvari koje nastaju fermentacijom. Od minerala, ovo sirće sadrži kalijum, natrijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, hlor, fluor, sumpor, silicijum, železo i bakar, a od vitamina sadrži vitamin A, B1, B2, B6, C i E.

AKO planirate obrok za koji znate da ga vaše telo neće svariti najbolje, pola sata pre jela da popijte čašu vode sa kašikom jabukovog sirčeta i meda.

ZA prestanak štucanja čuli smo različite savete. Neki preporučuju maslac od kikirikija, drugi kažu da treba da zadržimo dah, treći savetuju deko preplaši. Popis saveta je dugačak, a jedan od mnogih je i kašika jabukovog sirćeta za vreme štucanja.

ZA ublažavanje grlobolje postoji mnogo prirodnih lekova, a jedan od njih je i jabukovo sirće. Čim osetite neugodan osećaj u grlu, pomiješajte malo jabukovog sirćeta sa vodom i grgljajte svakih sat vremena. Također možete pomešati 1 kašiku sirćeta sa čašom vode i malo meda, pa popijte je.

JABUKOVO sirće pomaže u održavanju zdravlja kostiju, smanjuje bolove, ukočenost zglobova i pozitivno deluje u borbi protiv osteoporoze. Takođe je dobro za ljude koji imaju artritis i giht.

MNOGI ljudi imaju različite kožne probleme; od psorijaze i ekcema do suhe kože i raznih osipa. Jabukovo sirće smanjuje upalu i potiče staničnu izgradnju kože. Mešavinu 2 kašike jabukovog sirćera i 30 ml vode nanesite na kožu punu akna. Ekceme i lišajeve možete namazati jednakom količinom sirćeta i vode, i na taj način ukloniti gljivice i bakterije.

BROJNE studije su pokazale da je jabuovo sirće velika pomoć kod dijabetesa i snižavanja šećera u krvi. Istraživanje iz 2007. godine je pokazala da su osobe s dijabetesom tipa 2 koji su svako veče pre spavanja uzimale dvije kašike sirćeta, imale manju visinu šećera u krvi za 4 – 6 posto.

KONZUMIRANJE jabukovog sirćeta ima pozitivan učinak na snižavanje visokog kolesterola i krvnog pritiska. Pektin iz njega apsorbira mast i kolesterol pa ih na taj način eliminiše iz organizma, a aminokiseline neutraliziraju LDL kolesterol. Kako bi smanjili visoki krvni pritisak, dva puta dnevno konzumirajte mešavinu 1 kašike jabukovog sirćeta, 1 kašike meda i čaše vode.

OVO sirće je odavno poznato kao dobar saveznik u gubitku neželjenih kilograma. Njegova konzumacija potiče probavu, kontroliše apetit i stimuliše mršavljenje. Istraživanja pokazuju da pojačava osećaj sitosti i smanjuje želju za dodatnom hranom.

NEKI ljudi s mešavinom vode i jabukovog sirćeta ispiru usta, jer je to odlična pomoć protiv lošeg zadaha.

Upozorenje

 Male količine jabukovog sirčeta ne predstavljaju nikakav rizik, dok velike količine mogu biti problematične. Preterivanje može da oštetiti zubnu caklinu, da smanjiti gustoću kostiju i smanj nivo kalijuma utelu. ♦