Super hrana: divlji krompir (čičoka)

Super hrana: divlji krompir (čičoka)

25/04/2016 Off By

Čičoka može da se jede sirova na salatu, ali i da se dodaje supi, varivima i da se priprema na sve druge načine kao klasični krompir



ČIČOKA (Helianthus tuberosus)
je biljka koja se naziva još divlji krompir, morska repa i jerusalemska artičoka. Otkrivamo vam blagodati ove biljke velikih žutih cvetova, visoke stabljike i neuglednog grma, koji skriva mnoštvo zdravlja

ivljikrompir1. Jača imunitet
Ojačajte imunitet prirodnim sredstvima kao štoje čičoka. Ovaj divlji krompir
obiluje vitaminima i mineralima, posebno kalcijum, fosforom i magnezijumom. Smatra se korisnom i u prevenciji i lečenju od alergija.

2. Održava težinu
U stoto grama čičoke n
alazi se oko 80 kalorija, pa se smatra nisko kaloriska namirnica koja pomaže u održavanju težine, ali i mršavljenju. S obzirom da ne sadrži škrob smatra se zdravom zamenom za krompir.

3. Pomaže kod dijabetesa
Čičoka ima niski glikemijski indeks, a s obzirom da nakon njene konzumacije ne dolazi do naglog skoka u razinama šećera u krvi preporučuje se osobama koje pate od dijabetesa i pretilosti.

4. Osigurava zdravlje krvi
Hranjive tvari u ovoj biljci regulišuu krvni pritisak,
leče anemiju kao i bolesti krvi i krvnih žila. Pošto krv protiče celim organizmom, čičoka tako garantuje pravilan rad svih organa u organizmu.

5. Potiče probavu

Divlji krompir sadrži
polisaharid inulin koji normalizune probavu, potiče rast dobrih bakterija u crevima i sprečava zatvor. Inulin ima antibakterijske karakteristike pa sprečava nastajanje raznih drugih bolesti.

6. Smanjuje kostobolju

Neke studije dokazale su i njenu moć
kod lečenja kostobolje, ublažavanja simptoma artritisa ireumatskih bolesti.

7. Jača polnu moć
Čičoki pripisuju afrodizijačka svojstva, a koristi se kao narodni lek za jačanje libida, potencije i plodnosti.

Čičoka se možeda se jede sirova na salatu, ali i da se dodaje supi, varivima i da se priprema na sve druge načine kao klasični krompir. ♦