Recepti: Musaka od brokolija, pečuraka i jaja

Recepti: Musaka od brokolija, pečuraka i jaja

08/04/2016 Off By

 Izbor MARIJA RADOVIĆ


 

Potrebno:

2,3 brokolija, 1 šolja maslinovog ulja,1 veliki crni luk, samljeven,5 šolja tanko sečenih pečuraka,1 pakovanje krutona od celog zrna (bez korice),8 celih jaja (ili 12 belanaca),1 šolja mleka,1 kašika senfa,1 šolja izrendanog parmezana,pola šolje tanko isečenog sušenog paradajza,1 kašika,mlevenih listova majčine dušice,1 šolja tanko isečene mocarele,ulje, so, biber

Priprema:

Očistite i isecite brokoli na manje komadiće, a zatim ih utopite u maslinovo ulje sa malo soli. Zagrejte rernu na 230 stepeni. Nakon seckanja i čišćenja brokolika, stavite ga na plitki pleh i ispecite oko 10 minuta, dok ne postane na ivicama braon. Nemojte da ga prepečete. Izdvojite pola šolje brokolije sa strane. Dve male kašike sa maslinovim uljem zagrejte na ringli srednje toplote i dodajte luk. Pržite ga dok ne krene da tamni – oko 4 minuta. Dodajte i beli luk i nastavite da pržite još 1 minut. Prebacite smesu sa lukom u činiju srednje veličine i pustite je da se ohladi. Zagrejte još dve male kašike maslnovog ulja na tiganju i izdinstajte pečurke dok ne puste svu vodu – oko 6, 7 minuta. Zatim ih sklonite sa ulja i pustite da se ohlade. Podmazite tepsiju uljem i postavite kockice hleba na njeno dno. U velikoj čini pomešajte jaja, mleko i senf i mešajte dok se potpuno ne sjedine. Zatim smesu prelijte preko hleba. Pokrijte pleh sa folijom i ostavite ga u frižideru preko noći ili na makar 8 sati. U pleh dodajte pečurke, mešavinu luka, brokoli, parmezan, osušeni paradajz, malo majčine dušice, soli i bibera i promiješajte dobro. Prekrijte vrh sa listovima mocarele i preostalim brokolijem. Zagrejte rernu na 160 stepeni i pecite musaku oko 45minuta ili dok se na vrhu ne formira svietlo braon hrskava tekstura.♦