Izvršni odbor NBS: referentna kamatna stopa i dalje 4,25 posto

Prilikom donošenja odluke, Izvršni odbor je ocenio da su inflatorni pritisci niski. Međutim, postojeći stepen ekspanzivnosti monetarne politike obezbeđuje nisku i stabilnu inflaciju u srednjem roku, uz postepen oporavak ekonomske aktivnosti


 

IZVRŠNI odbor Narodne banke Srbije odluči je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 4,25 odsto.


Prilikom donošenja odluke, Izvršni odbor je ocenio da su inflatorni pritisci niski. Međutim, postojeći stepen ekspanzivnosti monetarne politike obezbeđuje nisku i stabilnu inflaciju u srednjem roku, uz postepen oporavak ekonomske aktivnosti. Inflacija bi u drugoj polovini godine trebalo da započne umeren rast i da se vrati u granice cilja krajem ove ili početkom sledeće godine.
Monetarna politika i dalje treba da bude oprezna, imajući pre svega u vidu dešavanja u međunarodnom okruženju.

Neizvesnost je posebno izražena u pogledu kretanja cena nafte i drugih primarnih proizvoda na svetskom tržištu, geopolitičkih rizika, kao i divergentnih monetarnih politika vodećih centralnih banaka. Usporavanje globalne ekonomije i normalizacija monetarne politike FED-a mogli bi da se odraze na smanjenu spremnost investitora da preuzimaju rizik, a time i na tokove kapitala prema zemljama u usponu, pa i Srbiji. S druge strane, smanjenju uticaja eksternih rizika trebalo bi da doprinesu ekspanzivna monetarna politika Evropske centralne banke, kao i domaći faktori, pre svega smanjenje unutrašnje i spoljne neravnoteže.
Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 17. maja. (Press NBS)♦


 

Next Post

Edita Tahiri: Prvo broj za Kosovo, onda ZSO

čet apr 7 , 2016
Tahirijeva je još rekla i da će se premijeri Srbije i Kosova sastati tek posle izbora u Srbiji: Kršenje sporazuma […]

DANAS