Recepti: šunka pečena u testu za hleb

 

Izbor: MARIJA RADOVIĆ

 

Potrebno (za 6 ooba):

500 g glatkog brašna

1 sveži kvasac (40 g)

1 kašika šećera

so

2 kašike ulja

oko 250 ml vode

1 dimljena šunka bez kosti (oko 1 kg)

 

Priprema:

Šunku operite u toploj vodi i osušite je. Ako je više slana, može da je umočite u hladnoj vodi nekoliko sati ili prethodno skuvajte je  i ohladite.

Kvasac razmrvite i razmutite u malo tople vode, dodajte šećer i ostavite da se diže 5 minuta. Brašnu dodajte so, ulje, dignuti kvasac i, dodajući toplu vodu, zamesite glatko testo. Ostavite ga na toplom mestu da se diže oko 30 minuta. Zatim ga razvaljajte i na sredinu položite šunku.

Obložite šunku testom i dobro slepite rubove. Tako pripremljenu šunku stavite u namašćenu posudu za pečenje i pecite u rerni na 200°C oko 80 minuta.

Na pola pečenja prekrijte testo papirom za pečenje da previše ne potamni.

Šunku ostavite da se ohladi, a zatim je narežite, i to zajedno s hlebom. Poslužite pečenu šunku s hrenom, kuvanim jajima i uskršnim salatama.