ned. feb 23rd, 2020

Balkanekspresrb.rs

ONLAJ MAGAZIN ZA BALKANSKU SARADNJU

Federika Mogerini: Libija nova opasnost za Evropu

2 min read

 

U PORUCI NAVODI AGENCIJA ROJTERS, MOGERINI JE UPOZORILA DA KRIJUMČARI LJUDIMA DELUJU OTVORENO U LIBIJI I ISTIČE DA EU RADI NA SLANJU CIVILNE BEZBEDNOSTI RADI JAČANJA POLICIJE TE ZEMLJE, POGRANIČNIH SNAGA I PROTIVTERORISTIČKIH OPERACIJA


 

 

Info: AGENCIJE

POLA miliona raseljenih u Libiji moglo bi da krene ka Evropi, navela je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i sigurnost Federika Mogerini u pismu upućenom šefovima evropskih diplomatija.


 

U poruci navodi agencija Rojters, Mogerini je upozorila da krijumčari ljudima deluju otvoreno u Libiji i ističe da EU radi na slanju civilne bezbednosti radi jačanja policije te zemlje, pograničnih snaga i protivterorističkih operacija.

Diplomate i aktivisti ranije su govorili da bi Libija mogla da bude zaboravljena jer je blok pažnju usmerio na postizanje dogovora sa Turskom za povratak izbeglica iz Grčke.

Efikasan dogovor sa Turskom, mogao bi isto tako da krijumčare navede da potraže druge rute za prebacivanje migranata u Evropu.

“U Libiji je više od 450.000 interno raseljenih osoba i izbjeglica koje bi mogle da budu potencijalni kandidati za migraciju ka Evropi”, napisala je Mogerini.♦


 

 

 

DANAS - JUČE

5 min read
5 min read